Dvojica čelnika: Katar će surađivati s Iranom, a za Iran blokada Katara potpuno neprihvatljiva

Libanonska televizija Al-Mayadeen prenijela je riječi katarskog emira Tamima bin Hamada Al-Thanija izrečene tijekom telefonskog razgovora s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, kako će Doha razvijati sustavne odnose s Teheranom i „surađivati s njim u cilju riješenja problema islamskog svijeta koji se nalazi u teškim uvjetima“ i da „za ispravljanje pogrešaka treba mudrosti i dijaloga“.

Riječi katarskog emira izrečene su svega dva dana nakon oštrih zahtjeva četiriju arapskih država (Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Egipta) upućenih službenoj Dohi kao preduvjet za naormalizaciju međusobnih odnosa. Jedan od glavnih zahtjeva pritom je bio upravo onaj kojim se traži prekid katarskih diplomatskih odnosa s Iranom i vođenje katarske usklađene vanjske politike s ostalim zemljama Zaljeva. Za prihvaćanje zahtjeva, upućenih Kataru posredstvom posrednika Kuvajta, Dohi je dano 10 dana.

Iranski predsjednik Hasan Rohani tijekom razgovora s katarskim vođom, izrazio je nadu za riješenje problema u regiji putom dijaloga. Dodao je, kako je izolacija Katara od strane niza arapskih zemalja za Iran neprihvatljiva.

„Zračni, kopneni i morski prostori (Irana, op. GN.) uvjek će biti otvoreni za bratsku zemlju i susjeda – Katar“, izjavio je iranski predsjednik.

  

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like