DW: Njemačka u Istočnoj Europi mora preuzeti inicijativu

foto: www.reddit.com

Nakon sastanka zemalja članica Inicijative tri mora u Ljubljani, kojem je nazočio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, zanimljiv osvrt na tu temu objavio je ugledni njemački medij Deutsche Welle (DW).

U članku DW-a navodi se, kako je, nakon što se Istočna Europa preobrazila u „središte sukoba geostrateških interesa supersila“, Njemačka promijenila svoj odnos prema samitima Inicijative tri mora – neformalne organizacije u koju ulazi 12 država članica Europske unije. Cilj Inicijative je širenje suradnje ponajprije u sferama poput infrastrukture, energetike i sigurnosti. „Članice organizacije smatraju da Rusija prijeti njihovoj sigurnosti, i po pitanju energetske opskrbe nastoje smanjiti svoju ovisnost od ruskih isporuka“, navodi se u članku DW.

karta: Inicijativa tri mora: izvor – (DW)

Prvi susreti država Inicijative tri mora nisu izazivali interes Berlina. Međutim ove godine, na njezinom 4. summitu u Ljubljani sudjelovao je i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Ništa čudno, jer je summit Inicijative tri mora 2017. g. posjetio nitko drugi doli američki predsjednik Donald Trump, koji je tada otvoreno istupio protiv Njemačke, kritiziravši Berlin da sebe radi preovisnim o Rusiji po pitanju opskrbe energentima. Ali pri tom treba uzimati u obzir da SAD imaju svoje interese u regiji: u Istočnoj Europi SAD vide potencijalno tržište za svoj ukapljeni plin, navodi se dalje u članku. A u Berlinu su shvatili kako Istočna Europa ne interesira samo Amerikance. „Sve češće na sebe podsjeća i Kina, koja je prešla u investicijski napad. Rusija zadržava svoje strateške interese u regiji. Njemačka sa svoje strane održava uske gospodarske odnose sa zemljama članicama Inicijative tri mora i zaostajati Berlin više ne želi“, navodi DW.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like