Edgars Rinkevics novi predsjednik Latvije

Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics izabran je u srijedu u parlamentu za novog predsjednika države.

Šef latvijske diplomacije od 2011., 49-godišnji deklarirani homoseksualac zamijenit će na dužnosti Egilsa Levitsa koji je odlučio da se neće kandidirati za drugi mandat. “Učinit ću sve kako bi naša zemlja prosperirala i bila sigurna”, rekao je Rinkevics nakon glasanja parlamenta. “Latvija će biti u dobrim rukama u iduće četiri godine”, kazao je Egils Levits nakon izbora svojeg nasljednika.

Predsjednik Latvije, prema latvijskom Ustavu, ima većinom ceremonijalnu ulogu, ali i nekoliko važnih odgovornosti. Predstavlja državu u međunarodnim poslovima, ima pravo predlagati nove zakone i proglasiti zakone koje donosi parlament. Također, predsjednik imenuje premijera i služi kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Unatoč ovim ovlastima, svakodnevno vođenje zemlje uglavnom je u rukama premijera i Vlade.

Latvija je članica EU-a i NATO-a i snažno podržava Ukrajinu u ratu protiv ruske agresije te njezino pristupanje Europskoj uniji i NATO-u. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je Rinkevicsu na izboru, ocijenivši da je “istinski prijatelj Ukrajine”.

Prije nego je postao ministar vanjskih poslova, Rinkevics je radio kao vanjskopolitički analitičar za javni radio Latvijas Radio, a zatim je radio za ministarstvo obrane i ured predsjednika. Rinkevics se javno deklarirao kao homoseksualac 2014. Bio je prvi političar u Latviji koji je to učinio.

Komentari

komentar





You may also like