Egipat diversificira vojno savezništvo: prve egipatsko-ruske vojne vježbe PZO

Egipat, tradicionalni veliki američki vojni saveznik u arapskom svijetu i veliki kupac američkog naoružanja, posljednjih godina – preciznije od preuzimanja vlasti sadašnjeg predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija, sve intenzivnije provodi diversifikaciju kako vanjske tako i obrambene i sigurnosne politike. U tom smislu se posebno ističe jačanje veza između Kaira i Moskve, koje su, nakon smrti predsjednika Nasera, 70.-ih godina prošlog stoljeća i u vrijeme 30-ogodišnje (1981.-2011.) vladavine Hosnija Mubaraka bile vrlo slabe, a utjecaj SAD-a na tu ključnu i najveću arapsku zemlju dominantan. Tako su Kairo i Moskva posljednje desetljeće potpuno rekonstruirali svoje gospodarske veze – od energetike, poljoprivrede, turizma, građevinarstva, do razvoja atomske energije, a vrlo je intenzivirana i vojna suradnja, pa je Egipat počeo kupovati sve veće količine suvremenog ruskog naoružanja. U tom je smislu posebno odjeknula vijest s početka ove godine o namjeri Egipta za kupnju 20-ak komada jednih od najsuvremenijih ruskih lovačkih zrakoplova Su-35, što je izazvalo oštru reakciju Washingtona. Osim toga sve su učestalije i egipatsko-ruske vojne vježbe, ali i jačanje koordinacije dviju zemlja po pitanju sukoba u Libiji ali i širom Bliskog istoka. Predsjednik Al-Sisi bio je glavna osoba koja je Rusiji pomogla u pripremi prvog summita „Rusija-Afrika“ održanog prošlog tjedna u Sočiju, i gdje je pred Putina došlo čak 43-oje državnih dužnosnika i predstavnici gotovo svih zemalja „Crnog kontinenta“.

O svemu ovome svjedoči i danas prispjela vijest. Na bazi vojnog taktičkog središta egipatske protuzračne obrane danas su počele prve rusko-egipatske vojne vježbe PZO pod nazivom  „Strijela prijateljstva-2019“. Vježba će trajati do 7. studenog, a u njoj sudjeluje više od 100 ruskih vojnika, kao i ruski raketni sustavi „Tor-M2E“ i „Buk-M2E“, i prijenosni sustavi „Igla“ te mobilni lanseri „Shilka“. Radi se o ruskim vojnicima i tehnici iz Južne vojne oblasti koja uključuje Volgogradsku regiju, Krasnodarski kraj, Sjevernu Osetiju i Krim.

Cilj vježbe je učvršćenje suradnje dviju država, osiguranje sigurnosti njihovog zračnog prostora i organizacija protuzračne obrane važnijih objekata.

 

Komentari

komentar
You may also like