Egipat i Francuska održali zajedničke vježbe zračnih snaga

Egipatska i francuska vojska održale su zajedničke vježbe svojih zračnih snaga, javlja medija Ahram online.

U vježbi su sudjelovali francuski lovci Mirage 2000 i Rafale, kao i egipatski lovci F-16. Tijekom vježbe izvršeno je i dolijevanje goriva iz zraka uz sudjelovanje francuskog zrakoplova tankera MRTT.

Zajednička vježba dio je nastojanja oko jačanja suradnje između vojski dviju zemalja koje tradicionalno održavaju dobre odnose. Njezina svrha je i obuka i upoznavanje sa suvremenim borbenim sustavima i metodama.

Francuska je jedan od najvećih izvoznika oružja toj najvećoj arapskoj zemlji – upravo u segmentu borbenih zrakoplova. Francuska je egipatskim pomorskim snagama (uz suradnju s ruskim Ministarstvom obrane) prodala i dva suvremena nosača zrakoplova Mistral (naslovna foto), koji su prvotno bili izgrađeni po narudžbi Rusije ali je Francuska, nevoljko, pod pritiskom SAD-a zbog početka ukrajinske krize 2014. g., bila primorana obustaviti njihovu isporuku iako je jedan od nosača zrakoplova već bio u potpunosti izgrađen i plaćen, a čak je i ruska vojna posada na njemu u francuskom brodogradilištu praktično uvježbavala buduću plovidbu i korištenje. Taj, do tada nezabilježen skandal, prijetio je ruskim podizanjem sudske tužbe protiv Francuske.

Takve su tužbe u unosnoj sferi trgovine oružjem vrlo neugodne jer ruše ugled strane koja ne ispunjava ugovorne obveze, čineći je nepouzdanim partnerom. Upravo zbog toga Francuzi su Rusima isplatili kompenzacije, a Moskva je dala odobrenje za podaju spomenutih nosača zrakoplova Egiptu čime je njegova pomorska snaga izdignuta na posve novu razinu. Kairu je to vrlo važno u kontekstu osiguranja, prije svega svojih sredozemnih voda i tamo pronađenih nalazišta plina od kojih je jedno od najvećih, uopće, nalazište Zohr – koje eksploatira talijanski energetski div ENI.

 





Komentari

komentar

You may also like