Dobro za Tursku: Egipat i Katar obnavljaju odnose

Egipat je dio tzv. arapskog kvarteta (čine ga još Saudijska Arabija, Bahrein i UAE) koji je u lipnju 2017. godine, na inicijativu Rijada, prekinuo diplomatske i gospodarske odnose s Katarom pod optužbom da Doha podupire terorizam u regiji, prije svega kroz sponzoriranje panislamske organizacije Muslimanska braća. I ne samo da su prekinuli odnose, već su uveli i snažne gospodarske sankcije i prometnu izolaciju te male ali enormno bogate arapske monarhije Perzijskog zaljeva – koja svoju financijsku moć temelji prije svega na golemom bogatstvu prirodnog plina. Time održava i svoj veliku utjecaj u bliskoistočnoj regiji gdje se (a uostalom, tako je već svugdje u svijetu) otvaraju sva vrata onima koji imaju i nude novce.

Međutim, vremena se ubrzano mijenjaju, Rijad postupno gubi prijašnju potporu Washingtona, poglavito vidljivu tijekom prethodne administracije Donalda Trumpa, i ponovo se okreće Dohi – preko koje upravo sada nastoji održati kontakte s talibanima koji su u kolovozu preuzeli nadzor nad Afganistanom.

Zato i nije čudo da spomenuti arapski kvartet gubi na svom značaju i zapravo postaje posve deplasiran. To su već ranije uvidjeli u Egiptu, pa je Kairo još u siječnju ove godine obnovio diplomatske, gospodarske i turističke veze s Katarom, iako je ta Zaljevska monarhija glavni sponzor spomenutog Muslimanskog bratstva, koji je izgubio vlast u Egiptu 2013. godine nakon vojnog udara i svrgavanja, sada već pokojnog (umro je u zatvoru gdje je smješten nakon osude na doživotnu robiju) Mohammeda Morsija s vlasti. Ali to nije sve.

Tako u srijedu, 15. rujna, medij Ahram online javlja, pozivajući se na egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova, kako su Egipat i Katar održali treći krug sastanaka i konzultacija čiji je cilj daljnja obnova međusobnih odnosa,

Obje su strane postigle sporazume o mnogim pitanjima, a posebno je potpisano nekoliko memoranduma o razumijevanju za nastavak suradnje. Tako su između egipatske i katarske pošte potpisani protokol o suradnji i memorandum o razumijevanju. Slični ugovori zaključeni su i između egipatskog i katarskog Ureda za civilno zrakoplovstvo. Navodi se da su egipatsko izaslanstvo predvodili pomoćnik ministra vanjskih poslova za arapska pitanja Yasser Osman, a  katarsko posebni izaslanik ministra vanjskih poslova za regionalna pitanja Ali bin Fahad al-Hajri.

Podsjećamo, također, kako je Katar najveći saveznik Turske, koja pak s Egiptom ima potpuno poremećene odnose nakon svrgavanja spomenutog Morsija s predsjedničkog položaja u Kairu. Naime, Turska je, nakon Katara, najveći podupiratelj organizacije Muslimanska braća. Iz navedenog proizlazi kako bi Doha sada mogla imati važnu posredničku ulogu u pokušaju normalizacije egipatsko-turskih odnosa, o čemu je, afirmativno, u više navrata posljednjih mjeseci govorio i sam turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je i najzaslužniji za potpuni prekid međusobnih odnosa s Kairom s obzirom da je bio veliki osobni prijatelj s Mohammedom Morsijem. Turskoj, naime, nikako nije u interesu dugoročna zavada s Egiptom, vojno najsnažnijom i jednoj od najutjecajnijih arapskih i muslimanskih država uopće.
Komentari

komentar

You may also like