Egipat i Katar ponovno uspostavljaju diplomatske odnose

Egipat i Kario dogovorili su uspostavljanje diplomatskih odnosa, nakon što je u 2017. Kairo prekinuo diplomatske odnose s Dohom, objavilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Arapska Republika Egipat i Država Katar izmijenili su, danas, 20. siječnja, dva službena memoranduma, na osnovu kojih su dvije zemlje dogovorile ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa”, stoji u priopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Egipat je, zajedno sa Saudijskom Arabijom, UAE-om i Bahreinom uveo blokadu Katara te su navedene zemlje prekinule diplomatske odnose s Dohom. Glavni razlog za to, iz egipatske vizure, je činjenica da je katarska vlast povezana s Muslimanskim bratstvom, koje je egipatski čelnik Abdel Fatah al-Sisi uklonio vojnim pučem s vlasti u Egiptu.

Katar također podupire, kao i njegov savezik Turska, libijsku vladu u Tripoliju, dok Egipat podupire generala Khalifu Haftara.

Reuters navodi, pozivajući se na dva izvora iz egipatske obavještajne zajednice, da je dužnosnik katarskog ministarstva vanjskih poslova obećao da će Katar promijeniti uređivačku politiku televizije Al Jazeera prema Egiptu. Glavni financijer i osnivač televizije je katarski emir, a na Al Jazeeri su česti prilozi kritični prema autoritarnom egipatskom čelniku Sisiju. Isti je dužnosnik, navodi Reuters, obećao da se Katar neće miješati u unutarnje poslove Egipta, što se očito odnosi na financiranje islamističkog Muslimanskog bratstva i sl.
Uspostavi diplomatskih odnosa između Egipta i Katara prethodio je sporazum o “solidarnosti i stabilnosti” koji su potpisale vođe zaljevskih zemalja, a koji označava početak kraja katarske krize.

Kraj katarske krize, zajedno protiv Irana sporazumom o “solidarnosti i stabilnosti”?

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like