Egipat je dogovorio puštanje zaplijenjenog broda koji je blokirao Suez

Egipat je pristao pustiti zaplijenjeni brod Ever Given koji je krajem ožujka nesrećom blokirao najpoznatiji pomorski kanal na 6 dana, prenosi Bloomberg.

Brod, dugačak 400 m, će biti pušten u ceremoniji 7.7., a do sada je bio “zaključan” u umjetnom jezeru pored Sueskog kanala.

Japansku tvrtku Shoei Kisen Kaisha Ltd. koja je vlasnik broda je zastupala londonska odvjetnička tvrtka Stann of London koja je uspjela iznaći dogovor s upravom Sueskog kanala.

Niti egipatska strana, niti japanska tvrtka, niti londonski zastupnik nisu htjeli podijeliti uvjete dogovora kojim je konačno okončana saga.

Uprava kanala je početno tražila 900 milijuna dolara kompenzacije za štetu. Naime, kanalom prolazi 12% svjetske trgovine, a blokirati 12% globalne trgovine na 6 dana nije mala šteta. Kasnije je egipatska strana snizila potraživanja na 550 milijuna $. Osiguravajuća kuća koja zastupa japansku tvrtku je ponudila samo 150 milijuna $. Uprava Sueskog kanala je, nezadovoljna ponudom, slučaj odvela na egipatski sud koji je odlučio zaplijeniti broda. Obje strane su bila volje nagoditi se izvan suda, što su sada i uspjele.

Komentari

komentar





You may also like