Egipat napao teroristički kamp u Libiji, kao osveta za napad na egipatske Kopte

Egipatske zračne snage su 26. svibnja napale kamp za obuku islamističkih boraca u sjevero-istočnom libijskom gradu Derni, na obali Sredozemnog mora. Napad je osobno odobrio predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, koji je u televizijskom obraćanju naciji izjavio, kako su teroristi, koji su prethodno, tog istog dana, napali egipatske kršćane – Kopte, prošli obuku u kampu tog libijskog grada.

Egipatska vlada je 27. svibnja službeno izvjestila Vijeće sigurnosti UN-a, kako je napad egipatskih zračnih snaga na terorističke beze u susjednoj zemlji bio u skladu s čl. 51 Ustava UN-a, o pravu država na samoobranu.

Podsjećamo, napad na egipatske Kopte izvršen je u petak, 26. svibnja, u regiji Minya, 250 kilometara južno od Kaira, kada se autobus pun hodočasnika kretao u smjeru samostana Svetog Samuela. Poginulo je 28 osoba, a desetak ih je ranjeno. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija „Islamska država“.

Teroristički napadi na egipatske Kopte, koji čine oko 10% od 80-milijunskog stanovništva zemlje, intenzivirani su posljednjih mjeseci, a najkrvaviji su bili oni na blagdan Cvjetnice, izvršeni na dvije koptske kršćanske crkve.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like