Egipat otvara bazu na granici s Libijom kao odgovor na turski izazov

Egipat se sprema otvoriti novu vojnu bazu na svojoj granici s Libijom kao jednu od uravnoteženih opcija za protivljenje turskom utjecaju u susjednoj zemlji i de facto odbijanja Ankare da povuče svoju vojsku i plaćenike iz Tripolija, piše u petak, 2. srpnja, medij Arab Weekly  sa sjedištem u Londonu.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi otvorit će zračnu i pomorsku bazu u subotu, 3. srpnja, u regiji Jarjub, blizu granice s Libijom. Svečanosti će nazočiti brojni dužnosnici iz raznih arapskih zemalja.

Također, nazočiti bi mogao i  zapovjednik Libijske nacionalne vojske (LNA) maršal Khalifa Haftar, kao i predsjednik libijskog parlamenta s istoka te zemlje.

Međutim, odsustvo Abdela Hamida Dbeibe, premijera vlade libijskog nacionalnog jedinstva iz Tripolija, potvrdit će kako Kairo sumnja u njegove političke stavove, poglavito kroz njegovu potporu nastavku turske intervencije u Libiji, navodi isti medij.

Nova egipatska zračna i pomorska baza postat će središte za potporu njenim pomorskim snagama, raspoređenim duž sredozemne obale, i središte zračnog izviđanja s ciljem osiguranja 1145 km duge zapadne kopnene granice s Libijom, kao i sprječavanja prebacivanja terorista na egipatski teritorij.

 





Komentari

komentar

You may also like