Egipat po prvi put dozvolio strancima eksploataciju zlata

Po prvi put u egipatskoj povijesti ta je zemlja odobrila široki pristup strancima u eksploataciji zlata na njezinom teritoriju. Prvi tender Ministarstva nafte i rudnih resursa osvojilo je 7 inozemnih i 4 egipatske kompanije.

Reuters je izvijestio kao je Kairo završio s natječajem, objavljenim u ožujku ove godine. Ministar nafte Tarik al-Mulla na aukciju je stavio eksploatacijski prostor veličine 56 tisuća km2 (za usporedbu, radi se o prostoru gotovo iste veličine kao i Hrvatska). Od 17 zainteresiranih, pristup je omogućen za 11 kompanija, koje su dobile pravo na traženje i eksploataciju zlata pod uvjetima uplate poreza i drugih mjesečnih kompenzacija na 82 parcele veličine 14 tisuća km2 u Istočnoj pustinji. Najmanji troškovi na geološka istraživanja za svaku od tvrtki moraju iznositi minimum 60 milijuna dolara.

Među stranim tvrtkama nalaze se australijska Centamin, kanadske B2Gold, Barrick Gold Geology, Red Sea Resources, Lotus Gold Corp i britanska AKH Gold.

Tvrtke-pobjednice natječaja polučile su pristup na samo 29% parcela koje egipatska vlada namjerava dati u koncesiju.

Zlato se u Egiptu aktivno eksploatira još od doba faraonskih vladara, a sada se to čini samo u jednom jedinom rudniku, kojeg koristi australijska tvrtka Centamin. Njezin udio u egipatskom BDP-u iznosi 900 milijuna dolara godišnje.

Slika: egipatske piramide,. Izvor: bs.wikipedia.

Kairo procjenjuje kako će do 2030. g. investicije u proizvodnji rudnih bogatstava Egipta iznositi 1 milijardu dolara.





Ovoj bismo vijesti dodali i slijedeće:

Iako, za razliku od mnogih arapskih država nije bogat naftom, Egipat očito ima dobru kompenzaciju za „crno zlato“, i to u onom pravom – žutom! Osim toga, prije nekoliko godina u egipatskom dijelu Sredozemnog mora pronađeno je i golemo nalazište prirodnog plina „Zohr“, koje je već u funkciji i od kojeg egipatsko gospodarstvo u budućnosti očekuje jako puno, kao u smislu zadovoljenja svih domaćih potreba za prirodnim plinom i potpune elektrifikacije zemlje tj. njezinog osuvremenjivanja, tako i u smislu izvoza plina na europsko tržište. To znači i stavljanje Egipta na kartu svjetskih energetskih država.

Komentari

komentar





You may also like