Egipat se pomirio s Katarom: dogovor o uspostavi diplomatskih odnosa

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu, 20. siječnja, kako se postigao dogovor o ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa između Egipta i Katara (info: Al-Arabiya).

Potez Kaira uslijedio je nakon sporazuma između tzv, arapskog kvarteta –  Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Egipta, početkom ovog mjeseca, o završetku bojkota Katara, koji je na snazi ​​od lipnja 2017., zbog optužbi da taj bogati Zaljevski emirat podržava terorizam i odnose s Iranom.

Egipat je otvorio svoj zračni prostor za letove u Katar 12. siječnja, a letovi između dviju zemalja od tog su dana nastavljeni bez prekida.

Podsjećamo: arapski kvartet je 5. lipnja 2017. godine uveo sankcije i uspostavio prometnu blokadu Katara, te najavio prekid  diplomatskih odnosa s tom zemljom pod optužbom za destabilizaciju regije i potporu islamskom terorizmu. Te su zemlje tvrdile  i da Katar pridonosi širenju ekstremističke ideologije.  Od njega se, između ostalog, tražilo i da izbaci tursku vojnu bazu sa svog teritorija. Za ispunjenje tog i mnogih drugih zahtjeva toj su zemlji dali ultimatum u trajanju od 10 dana, koji je Doha odbila. Nakon toga je uslijedila kulminacija krize, a vrlo izglednom se smatrala i moguća vojna intervencija arapskih zemalja protiv tog emirtata. Međutim ubrzo se stanje donekle primirilo ali je neprijateljstvo ostalo „zamrznuto“ sve do sada. Spomenuta arapska pomirba s „odmetnutim“ Katarom  rezultat je pritiska odlazeće Trumpove administracije i jedan je od njezinih posljednjih vanjskopolitičkih poteza koji se može smatrati uspješnim, iako je, realno govoreći, upravo Trumpova administracija tu krizu i pokrenula odmah nakon Trumpovog posjeta Rijadu krajem svibnja 2017. g.

Komentari

komentar





You may also like