Egipat za danas sazvao hitan sastanak o „zaboravljenoj“ Palestini

Egipat je pokrenuo izvanredni sastanak Arapske lige na razini ministara vanjskih poslova radi razgovora o “arapskom jedinstvu i zaštiti palestinskih prava”. Sastanak, koji će se održati danas, 8. veljače, bit će posvećen oživljavanju palestinsko-izraelskog mirovnog procesa i raspravi o politici Sjedinjenih Država prema Palestini pod novom američkom administracijom u Bijeloj kući.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova Arapske lige-razgovarati o rezultatima summita Vijeća za zaljevsku suradnju (GCC) održanog prošlog mjeseca u Al-Uli u Saudijskoj Arabiji i njegovih implikacija na bliskoistočni mirovni proces  (info: Al-Arabiya).

Odnosi između Sjedinjenih Država i Palestinske samouprave eskalirali su u vrijeme administracije Donalda Trumpa nakon što je Washington odobrio izraelske planove za aneksiju velikog dijela okupiranih teritorija Zapadne obale, kao i prije toga, nakon američkog priznanja Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada u prosincu 2019. godine.

Podsjećamo: sredinom siječnja smo u našem komentaru (vidi poveznicu ispod teksta) izvijestili o tada održanom sastanku u Kairu između ministara vanjskih poslova Egipta, Jordana, Njemačke i Francuske upravo na temu nužnosti obnove „zaboravljenih“ pregovora o rješenju palestinskog pitanja. Naime, Trumpov bliskoistočni mirovni sporazum (poznat i kao „Abrahamov sporazum“), koji uključuje pomirbu između Izraela i ključnih arapskih zemalja, za posljedicu je imao eroziju solidarnosti prema Palestincima i zanemarivanje mirovnog procesa koji bi bio usmjeren na rješavanje njihovog višedesetljetnog problema koji opterećuje ne samo bliskoistočne, već i odnose u čitavom svijetu. Tradicionalno, ključne zemlje EU  imaju veliko razumijevanje za palestinske stavove po pitanju ostvarivanja njihovih prava nakon uspostave moderne izraelske države 1948. g., a da i ne govorimo o islamskim zemljama izvan bliskoistočne regije.

Drugim riječima „Abrahamov sporazum“ uvjerio je Izrael kako se on može uspješno integrirati u spomenutu regiju i bez rješenja palestinskog pitanja, i da mu se oko toge ne treba previše žuriti, navedeno je, između ostalog u našem komentaru.

Međutim, teško da će se politika „odlaganja“ moći voditi u beskonačnost, kako je to, očito, zamislila vlada premijera Benjamina Netanjahua, uživajući u bezrezervnoj potpori Trumpove administracije.

Z. Meter: Egipat, Njemačka i Francuska traže obnovu izraelsko-palestinskog mirovnog procesa

 

Komentari

komentar

You may also like