Egipatske zračne snage napale teroriste u Libiji

Foto: egyptdefreview.wordpress

Egipatski vojni zrakoplovi izvršili su preventivne napade na grupu terorista u Libiji, u zoni blizu granice dviju država, a tom su prilikom uništili 21 vozilo s teroristima, oružjem i streljivom, priopćilo je egipatsko Ministarstvo obrane, čije riječi danas prenosi tamošnji medij Egypt Independent.

Egypt’s armed forces strike terrorist convoy near Egypt-Libya border

U tekstu spomenutog medija može se pogledati i video prikaz akcije egipatskog zrakoplovstva objavljen na Twitteru. Na njemu se vidi kako zrakoplovi ciljaju i uništavaju teroristički konvoj s više od 20 vozila natovarenih oružjem i streljivom.
Vojska je u operaciji koristila egipatske borbene zrakoplove francuske proizvodnje Rafale, kao i izviđačke zrakoplove za praćenje stanja i dokumentiranje napada.

Zrakoplov Rafale može nositi naoružanje visoke preciznosti, uključno i bombe s laserskim navođenjem težine između 202 i 910 kilograma, dometa 18 kilometara, kao i navođene rakete ES-30L, dometa do 12 kilometara.

Tamošnji vojni analitičar izjavio je kako su egipatski zrakoplovi Rafale prvi put korišteni upravo u ovoj operaciji, zamjenjujući lovce F-16 američke proizvodnje koji se često koriste u napadima na kopne ciljeve.

Egipatsko ratno zrakoplovstvo u svom naoružanju posjeduje i ruske borbene zrakoplove Mikoyan MiG-29M, opremljene raketama zrak-zrak i zrak-zemlja. Te je zrakoplove egipatsko zrakoplovstvo koristilo u zajedničkim operacijama u Sudanu, navodi spomenuti medij.
 

Komentari

komentar

loading...

You may also like