Egipatski milijarder: za 18 mjeseci nafta će koštati 100 dolara

Naguib Onsi Sawiris, egipatski milijarder i poslovni čovjek, predsjednik i direktor Orascom Investment Holding, izjavio je u intervjuu za CNBC kako je pad naftnih cijena usmjeren na likvidaciju američke naftne industrije iz sektora proizvodnje iz škriljevca. Prema njegovom mišljenju, pokrećući „cjenovni rat“ s Rusijom, Saudijska Arabija je sagledavala dugoročne perspektive.

Sawiris je kazao kako bi naftne cijene, čak i u slučaju da u ožujku ove godine nije propao sporazum OPEC+ o smanjenju proizvodnje nafte, svejedno padale zbog naglog pada potrošnje, iako, naravno, do pada na tako kritičnu razinu ne bi došlo. „Mislim da je to bilo namjerno. Mislim da su oni (Saudijci, op. GN.) znali da se to mora dogoditi ali su svejedno to željeli učiniti zato, jer će, kada oni odstrane konkurenta, cijena (nafte) porasti na više od 50 ili 60 dolara. Zato ja uistinu vjerujem kako će za 18 mjeseci nafta dosegnuti 100 dolara“, izjavio je Sawiris.

Trenutačno se sjevernomorskom naftom Brent trguje u zoni oko 30 dolara za barel, a američkom WTI na razini oko 24 dolara za barel.

 

Komentari

komentar





You may also like