Egipatski parlament glasa o vojnoj intervenciji u Libiji

Egipatski parlament će u ponedjeljak, 20. srpnja, održati zasjedanje, tijekom kojega će se provesti glasovanje  o pitanju davanja ovlasti predsjedniku zemlje Abdelu Fattahu Al-Sisiju za pokretanje vojne operacije u Libiji, vezano uz zaoštavanje stanja u toj, njemu susjednoj zemlji.

Prema čl. 152. egipatskog ustava, predsjednik ne može objaviti rat ili poslati vojsku izvan egipatskog teritorija bez da prethodno o tome zatraži mišljenje Vijeća za nacionalnu obranu, kao i odobrenja dvije trećine zastupnika Zastupničkog doma parlamenta.

Prema navodima egipatskog medija Al-Ahram, jedan od razloga predsjednikove administracije za vojno miješanje u Libiju je zaštita egipatskih saveznika u toj zemlji od turske agresije. A egipatski saveznici u Libiji su Libijska nacionalna vojska – LNA pod zapovjedništvom generala Khalife Haftara i niz drugih snaga na istoku te zemlje.

Kairo podržava i legitimni libijski parlament u istočnom gradu Tobruku, tamo premještan nakon početka krvavog građanskog rata u toj zemlji. S druge strane Ankara podržava od UN-a priznatu libijsku vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju na čelu s Fayezom Al-Sarrajom, koju pak ne priznaje spomenuti zakoniti libijski parlament. Dakle, dovoljno konfuzno stanje da ga svatko pravno tumači na svoj način i da pritom svi budu u pravu. Ukoliko dođe do egipatske vojne intervencije, postoji mogućnost za raspad te zemlje na njezin istočni i zapadni dio. Zapravo bi to bila i potvrda stvarnog stanja na terenu, koje već godinama ukazuje upravo na takav scenarij s obzirom kako Libija, kao jedinstvena država de facto ne postoji, već se u njoj vodi krvavi građanski rat, u koji su umješane i brojne regionalne i svjetske silnice.

Podsjećamo: egipatski predsjednik Al-Sisi je u četvrtak, 16. srpnja, primio libijsku delegaciju (s istoka zemlje) i izjavio kako Egipat neće ostati pasivan pred neposrednom ugrozom koja dolazi s libijskog teritorija.

Više o vojnom i političkom stanju u i oko Libije možete pročitati u našoj nedavnoj analizi ispod teksta.





Zoran Meter: Egipatska vojska priprema se za izbacivanje turskih snaga iz Libije!

 





Komentari

komentar

You may also like