Egipatski predsjednik Al-Sisi na izborima pobjeđuje s više od 90% glasova

Egipatski predsjednički izbori završili su 28. ožujka (prema zakonu, trajali su dva dana, od 26.-28.3.) a prema još nepotpunim rezultatima, uvjerljivu pobjedu ostvario je tranutačni šef države Abdel Fattah al-Sisi. Za njega je prema dosadašnjim podatcima glasovalo čak 92% na izbore izišlih birača, dok je njegov jedinu protukandidat Musa Mustafa Musa dobio oko 3% glasova, navodi egipatski medij Egypt Independent. 

Izlaznost na birališta iznosila je 40%, približno isto kao i 2014.g, kada je iznosila 37%. Na izborima je sudjelovalo oko 25 milijuna birača najmnogoljudnije arapske države.

U apsolutnim brojevima, za Al-Sisija glas je dalo 23 milijuna egipatskih građana, od 60 milijuna koji imaju pravo glasa. Državna izborna komisija će 2. travnja objaviri konačne rezultate predsjedničkih izbora.

Podsjećamo: Abdel Fattah al-Sisi za egipatskog je predsjednika izabran u svibnju 2014. godine, nakon što je vojnim udarom (a on je tada, kao maršal, bio na čelu egipatske vojske) svrgnut dotadašnji predsjednik i čelnik islamističke organizacije „Muslimanska braća“ Muhammed Mursi. Sam Mursi bio je izabran na predsjedničkim izborima održanim na valu egipatske revolucije u sklopu tadašnjeg revolucionarnog vala tzv. arapskog proljeća koji je zahvatio sjeverno-afričke zemlje, a uživao je veliku potporu Turske i njezinog čelnika Erdogana, kao i Katara (obje te zemlje financijski i logistički i stoje iza panislamskog pokreta „Muslimanska braća“). Upravo zbog nasilne smjene Mursija, Egipat i Turska imaju potpuno poremećene odnose, a čelnici dviju država često se verbalno oštro sukobljavaju. Erdogan Al-Sisija optužuje za diktaturu i vojno svrgavanje zakonito izabranog predsjednika Mursija (koji je u međuvremenu na egipatskom sudu osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a organizacija  „Muslimanska braća“ zabranjena je i proglašena terorističkom), dok Al-Sisi Erdogana optužuje za direktno miješanje u unutarnje stvari Egipta, ali i Sirije, i zapravo je jedini vođa arapskih zemalja koji je, nedavno, direktno optužio Tursku zbog njezine vojne intervencije protiv sirijskih Kurda.

Prema egipatskom ustavu, predsjednik države svoju dužnost može obnašati najviše dva puta.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like