Egipatsko-saudijski odnosi: pitanje dvaju otoka odlukom suda opet na dnevnom redu

Nakon što je prije nekoliko mjeseci Visoki egipatski sud poništio odluku egipatske vlade o predaji suvereniteta nad dva otoka u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji, danas je egipatski Sud za hitne postupke odbacio spomenutu odluku Visokog suda. Na taj način pitanje predaje otoka Tiran i Sanafir Saudijskoj Arabiji opet izlazi na površinu odnosa između dviju najvećih arapskih zemalja.

Današnja odluka suda nije konačna jer se na nju Visoki sud može uložiti žalbu. Osim toga, odluka o predaji otoka Saudijskoj Arabiji, donešena u travnju 2016. godine, mora biti odobrena i od strane egipatskog parlamenta.

Prošli tjedan egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi primio je poziv saudijskog kralja Salmana za posjet Rijadu. Pretpostavlja se kako će jedno od ključnih tema razgovora na najvišoj razini biti upravo stanje vezano uz spomenute otoke, navodi agencija Reuters.

Podsjećamo kako su odnosi Egipta i Saudijske Arabije zahladili od jeseni prošle godine, najviše zbog proruskih stavova Kaira po pitanju sirijske krize, u kojoj Egipat podupire predsjednika Bashara al-Asada. Tako je čak i u VS glasovao protiv prijedloga anti-asadove rezolucije iza koje su stajali Zapad i arapske zaljevske monarhije i priklonio se onoj ruskoj. Nakon toga usljedile su obustave ugovorenih isporuka saudijske nafte Egiptu (iako službeno od strane Rijada nisu time protumačene), dok je Egipat sklopio ugovore s Irakom o kupovini njegove nafte, ali i odaslao  jasne signale o mogućem početku procesa normalizacije njegovih odnosa s Iranom. Upravo to posljednje za Rijad bi značilo punu katastrofu s obzirom da je Egipat, sukladno svojoj veličini i vojnoj snazi, smatran jednom od okosnica budućeg arapskog vojnog saveza.

Geopolitika.News prošle godine je u više navrata opširno analizirala egipatsko-saudijske odnose, u tom smislu i glede spomenutih otoka u Crvenom moru.

GRADIT ĆE MOST PREKO CRVENOG MORA, RIJEŠILI OTOČNE SPOROVE – JE LI TO IPAK DOVOLJNO?





O rezultatima egipatsko-saudijskih razgovora na vrhu





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like