EK uvela dodatne carine na američke proizvode

Europska komisija uvodi dodatne carine na uvoz američkih roba u zemlje Europske unije. To će biti odgovor Bruxellessa na trgovinske carine od strane Washingtona, a odnosit će se na robu u iznosu od 2,8 milijardi eura.

Nove carine primjenjivat će se od petka, 22. lipnja, a osim na proizvode od aluminija i čelika, odnosit će se i na poljoprivredne proizvode (kukuruz, riža), prehrambene proizvode, sokove, alkoholna pića, cigarete, cigare, kozmetiku, odjevne predmete, između ostalog i na traperice Levi Strauss, motore Harley-Davidson, jahte i td. Ukupno, mjere EK odnosit će se na 200 vrsta američkih roba.

Pri tom Bruxelless napominje kako je spreman obustaviti carine u slučaju identičnog poteza sa strane Washingtona.

U priopćenju EK također se naglašava, kako su ovi potezi u skladu s pravilima WTO-a.

Podsjećamo: SAD su krajem ožujka uvele carine od 25% na uvoz čelika i 10% na uvoz aluminija, što je Washington objasnio i opravdao potrebom zaštite nacionalne sigurnosti.
Taj američki potez izazvao je protureakciju mnogih država, uključno i bliskih američkih partnera i saveznika. Druga najveća ekonomija svijeta i najveći američki trgovinski partner – Kina, također je uvela carine na pojedine američke proizvode. Nedavno je i Indija uvela carine na određene američke robe, poput motora, mliječnih i drugih poljoprivrednih  proizvoda, a isto će uskoro učiniti i Rusija, koja je nedavno usvojila i poseban zakon o uvođenju carina na američke proizvode. Skupa s opisanim novim potezima EU, sve se više čini kako su u upravu većina svjetskih analitičara koji prognoziraju ozbiljni „trgovinski rat“.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like