Ekonomija Kine u prvom kvartalu 2021. snažno narasla, pad u Europi

Dobar dio ekonomije svijeta se i dalje slabo oporavlja uslijed pandemije. Polako pristižu ekonomski pokazatelji za sve veće zemlje. Kineski medij Global Times objavio je usporedbu podataka po državama. Podaci pokazuju razliku između BDP-a prvog kvartala 2020. i 2021.

Kineski BDP između ova dva kvartala narastao je za vrtoglavih 18.3%. Podaci za prvi kvartal Indije još nisu objavljeni, ali zasigurno neće rast koliko su prognoze najavljivale zbog vala pandemije koji je Indiju zahvatio.Ekonomija SAD-a, prema ovom pokazatelju narasla je 0.4%, a od većih Europskih država rast bilježi jedino Francuska (1.5%).

S druge strane, pad između prvog kvartala 2020. i 2021., bilježe Japan (-1.8%), Njemačka (-3.1% ), Italija (-4.8%) i UK (-6.15%)

Podaci objavljeni u kineskom mediju su istiniti, ali treba ih uzeti “sa zrnom soli” jer je riječ o makroekonomskom podatku koji najviše odgovara slici Kine koja se naglo oporavila. Naime, Global Times je odlučio pokazati razliku između ova dva kvartala jer je baš početkom 2020. kineska ekonomija pala, a početkom 2021. je naglo rasla dok se ostatak svijeta još bori s pandemijom. Ako se usporedi prvi kvartal 2021. sa zadnjim kvartalom 2020., rast kineskog BDP-a nije toliko velik (0.6% prema OECD-u).

Ipak, ostaje činjenica da se Kina oporavlja puno brže nego ostatak svijeta, naročito ako je usporedimo s državama EU.

Komentari

komentar





You may also like