Ekonomske prognoze OECD: Smanjen globalni rast i veća inflacija zbog rata

Predviđa se da će britansko gospodarstvo sljedeće godine sporije rasti u odnosu na druge snažne ekonomije zbog posljedica rata u Ukrajini.

BDP Ujedinjenog Kraljevstva će porasti za 3.6% u 2022., a u 2023 će, prema prognozama, biti zabilježi nulti rast, tj. stagnirat će, prema organizaciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sa sjedištem u Parizu, prenosi The Guardian. Očekuje se da će inflacija ove godine u prosjeku iznositi 8,8% i tek neznatno pasti na 7,4% u 2023. prema istim tim predviđanjima.

Prognoze OECD-a predstavljaju oštro smanjenje u odnosu na prvotno procijenjeni rast, prije šest mjeseci, koji je govorio o 4.7% rasta ove godine i rastu od 2.1% sljedeće godine. Valja istaknuti da se prošla prognoza oblikovala prije rata u Ukrajini. Laurence Boone, glavna ekonomistica OECD tvrdi da je Ujedinjeno Kraljevstvo pogođeno kombinacijom čimbenika: više kamatne stope, veći porezi, smanjena trgovinska razmjena i skuplja energiju.

OECD je rekao da se očekuje da će UK prijeći s drugog najbrže rastućeg gospodarstva u skupini industrijskih zemalja G7 (nakon Kanade) ove godine do najsporijeg rasta 2023. Prema prognozi, BDP Japana, Njemačke, Italije, Francuske, SAD-a i Kanade rast će više od BDP-a UK-a.

Glasnogovornik britanskog ministarstva financija rekao je: “Zahvaljujući potpori od strane vlade koju smo pružili tijekom pandemije, UK je prošle godine imalo najbrži rast u G7, a naša stopa nezaposlenosti najniža je u gotovo 50 godina. Ipak, prepoznajemo da će mnoge ljude ove prognoze zabrinuti. Iako ne možemo u potpunosti izolirati UK od globalnih pritisaka, naše gospodarstvo je u jakoj poziciji da se nosi s tim izazovima. Imamo plan za rast i podupiremo ljude s troškovima života”.

Ekonomistica Boone objašnjava da svjetska ekonomija plaća “veliku cijenu” zbog napada Rusije. “Budući da su Rusija i Ukrajina veliki izvoznici, rat je doveo do porasta cijena energije i hrane, što je mnogim ljudima diljem svijeta znatno otežalo život”. OECD je smanjio svoju prognozu i globalnog ekonomskog rasta za 2022.- sa 4.5% na 3%, dok bi inflacija u 38 bogatih zemalja članica te organizacije u prosjeku mogla bila gotovo 9% – dvostruko više od prognoze u prošlogodišnjem prosincu. Očekuje se da će globalni ekonomski rast u 2023. biti 2.8%, što je manje u odnosu na prognozu od 3.2% prije šest mjeseci.





Komentari

komentar

You may also like