Ekonomski komentar: Kina postala lider u izravnim stranim ulaganjima; dolar u opasnosti

U svijetu, pogođenom zdravstvenom krizom zbog pandemije koronavirusa COVID-19, sve više do izražaja dolazi golema kineska gospodarska moć. U tom kontekstu je znakovito i kako je po prvi put u povijesti došlo do smjene na vrhu svjetske ljestvice po pitanju ukupne godišnje proizvodnje, gdje je Kina pretekla Sjedinjene Države, čije je gospodarstvo snažno pogođeno spomenutom pandemijom. Zato je zanimljivo pratiti i poteze koje u smjeru sanacije šteta i rasta gospodarstva upravo nastoji donijeti nova američka administracija na čelu s Joe Bidenom.

O svemu tome komentar je dala naša novinarka i dipl. ekonomistica Irina Meter, koja navodi slijedeće:

Uspjeh NR Kine u borbi protiv pandemije visoko ocjenjuje  svjetski kapital. Prema UN-ovoj konferenciji o trgovini i razvoju 2020. godine, Kina je postala lider u izravnim stranim ulaganjima. Ta je država u toj kriznoj godini dobila imput od čak 163 milijarde dolara, u usporedbi sa 140 milijardi dolara godinu ranije tj. u vrijeme pred-pandemijske krize (epidemija je Kinu značajnije zahvatila tek od kraja studenog prošle godine). Sjedinjene Države polučile su svega 134 milijarde dolara, u usporedbi s 251 milijardom dolara godinu ranije.

Valja napomenuti da su, općenito gledano, izravna strana ulaganja u svijetu pala za 42% – na 859 milijardi USD, što je 30% manje od obujma u kriznoj,  2009. godini, kada je svijet potresla velika financijska kriza, koja se, nakon sloma tržišta nekretnina, iz SAD-a globalno proširila.

Svijet sada s pozornošću prati zbivanja u SAD-u, nakon što je nova administracija na čelu s Joe Bidenom preuzela vlast, a na čelo Ministarstva financija došla Janet Yellen, bivša čelnica FED-a. Biden upravo na nju i računa u najavi pokretanja velikog paketa pomoći ugroženim osobama i tvrtkama u SAD-u, pod nazivom „Paket Saving America“, vrijedan golemih 1,9 bilijuna dolara.

Međutim, navodi dalje Irina Meter, do važnijeg napretka u tom smislu još nije došlo. Štoviše! Sve su češći i glasniji oni glasovi unutar Kongresa koji se tom paketu pomoći protive, ili ga barem ne žele u tolikom obujmu. Niti FED se pretjerano ne žuri u razgovore o povećanju proračunske potrošnje za poticanje gospodarskog rasta. Taj plan nedvojbeno će dovesti do rasta američkog gospodarstva ali i do rasta duga jer se on upravo njime i refinancira, što izaziva i strah od mogućeg pada američke valute.





Upravo bi se za takav scenarij trebali pripremiti investitori, navodi Irina Meter, pozivajući se na ekonomista  Stephena Roacha, koji čak predviđa i kolaps dolara, a čije mišljenje prošli tjedan prenosi i njemački Die Welt. Werner Kremer, ekonomist iz konzultantske tvrtke Lazard Asset Management, dijeli slično mišljenje. “Američka kriza, … i slabost američkog dolara posljednjih mjeseci bili su senzacionalni”, kaže Kremer. “To bi u najgorem slučaju moglo dovesti do stvarne valutne krize.”

No čak i ako do toga ne dođe, znatno oslabljeni dolar imat će značajne posljedice za Europu, štediše i investitore u zemlji. Pad vrijednosti dolara za Europu će značiti i poskupljenje njenog izvoza u SAD. Pri tom Irina Meter podsjeća kako je i bivši američki predsjednik više puta tražio od nadležnih institucija smanjenje vrijednosti dolara s ciljem stimulacije američkog izvoza, što je odbijano. Tada je to obrazlagao i navodnim činjenjem tog istog i od strane Kine u odnosu na svoju valutu juan.

U svakom slučaju očekuju nas turbulentna vremena do konačne stabilizacije američkog i svjetskog gospodarstva, pri čemu treba naglasiti kako je sama pandemija još daleko od konačnog završetka.





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like