Ekonomski komentar: Kina postala lider u izravnim stranim ulaganjima; dolar u opasnosti

U svijetu, pogođenom zdravstvenom krizom zbog pandemije koronavirusa COVID-19, sve više do izražaja dolazi golema kineska gospodarska moć. U tom kontekstu je znakovito i kako je po prvi put u povijesti došlo do smjene na vrhu svjetske ljestvice po pitanju ukupne godišnje proizvodnje, gdje je Kina pretekla Sjedinjene Države, čije je gospodarstvo snažno pogođeno spomenutom pandemijom. Zato je zanimljivo pratiti i poteze koje u smjeru sanacije šteta i rasta gospodarstva upravo nastoji donijeti nova američka administracija na čelu s Joe Bidenom.

O svemu tome komentar je dala naša novinarka i dipl. ekonomistica Irina Meter, koja navodi slijedeće:

Uspjeh NR Kine u borbi protiv pandemije visoko ocjenjuje  svjetski kapital. Prema UN-ovoj konferenciji o trgovini i razvoju 2020. godine, Kina je postala lider u izravnim stranim ulaganjima. Ta je država u toj kriznoj godini dobila imput od čak 163 milijarde dolara, u usporedbi sa 140 milijardi dolara godinu ranije tj. u vrijeme pred-pandemijske krize (epidemija je Kinu značajnije zahvatila tek od kraja studenog prošle godine). Sjedinjene Države polučile su svega 134 milijarde dolara, u usporedbi s 251 milijardom dolara godinu ranije.

Valja napomenuti da su, općenito gledano, izravna strana ulaganja u svijetu pala za 42% – na 859 milijardi USD, što je 30% manje od obujma u kriznoj,  2009. godini, kada je svijet potresla velika financijska kriza, koja se, nakon sloma tržišta nekretnina, iz SAD-a globalno proširila.

Svijet sada s pozornošću prati zbivanja u SAD-u, nakon što je nova administracija na čelu s Joe Bidenom preuzela vlast, a na čelo Ministarstva financija došla Janet Yellen, bivša čelnica FED-a. Biden upravo na nju i računa u najavi pokretanja