EKSKLUZIVNO: Rusija i Turska potpisale ugovor o isporuci PRO sustava S-400

Ono što smo već duže vrijeme najavljivali, danas se konačno i obistinilo. Rusija i Turska, usprkos američkom protivljenju, potpisale su ugovor o isporuci suvremenog ruskog PZO i PRO sustava S-400! O tome je izvjestilo glasnogovorništvo ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju. Ankara je za sklapanje ovog posla dobila ruski kredit.

Dugi pregovori i usuglašavanje slova ugovora su završeni. „Države su postigle sporazum o isporuci S-400 i potpisale ugovor. Rusija je spremna za njegovu realizaciju“, stoji u priopćenju spomenute ruske Službe.

U njemu je također navedeno, kako se javnosti ne žele iznositi svi detalji ugovora, i da prioritetno pravo na komentiranje ugovora  ima inozemni kupac – dakle, Turska. Priopćeno je, također, kako je sklopljeni ugovor u skladu s ruskim geopolitičkim interesima.

Sklapanje ovog posla potvrdio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan: „Naši prijatelji već su potpisali suglasnost o S-400. Koliko ja znam… dalje će biti proces dodjele ruskog kredita nama. Ja i Vladimir Putin u potpunosti smo odlučni oko ove teme.“
Turski čelnik je kazao kako nema problema što S-400 ne odgovara radarima NATO saveza. „Mi ćemo usvajati odluke slobodno. Mi imamo odgovornost za usvajanje mjera sigurnosti i zaštite naše države“, kazao je turski predsjednik.

Podsjećamo: sustav S-400 „Triumf“ proizvodi ruski koncern „Almaz-Antei“ i namjenjen je za uništavanje zrakoplova, balističkih raketa, nadzvučnih ciljeva i drugih sredstava zračnih napada neprijatelja, u uvjetima radio-elektroničke borbe. Taj je sustav sposoban uništiti aerodinamičke ciljeve koji lete brzinom do 4,8 kilometara u sekundi na visinama od nekoliko metara pa do desetak kilometara, i u radijusu od 400 kilometara. S-400 trenutačno štiti i rusku zrakoplovnu bazu „Hmeimim“ u Siriji.

Erdogan: Potpisali smo s Rusijom ugovor o isporuci S-400, a pokrenut ćemo i njegovu zajedničku proizvodnju
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like