Ekspert, o američko-ruskim odnosima u vrijeme Bidenovog mandata

Ono što mnoge vanjskopolitičke analitičare u svijetu ponajviše zanima nakon vjerojatne pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u (iako prema objavljenim rezultatima sigurna, ona još uvijek nije formalna s obzirom na podignute sudske tužbe i  činjenicu da na pojedinim biralištima dopisni glasovi još uvijek nisu do kraja pobrojeni) jesu budući američko-ruski odnosi, s obzirom na ključnu ulogu koju oni imaju po pitanju globalne sigurnosti. U tom kontekstu izdvajamo slijedeću vijest iz SAD-a:

stariji znanstveni suradnik washingtonskog think-tanka Brookings Institute Michael O’Hanlon (direktor programa vanjskopolitičkog istraživanja) izjavio je kako pobjeda Joe Bidena može omogućiti poboljšanje američko-ruskih odnosa.

„Zainteresiran sam perspektivama daljnjeg razvoja američko-ruskih odnosa pri novoizabranom predsjedniku Bidenu. Sjedne strane u politici SAD-a sada postoji puno inercije plus ozbiljan dvostranački oprez u odnosu prema Rusiji. S druge strane, pojedine, potencijalno utjecajne osobe poput bivšeg prvog zamjenika državnog tajnika SAD-a Billa Bernsa, spremne su za novo mišljenje oko budućnosti NATO saveza i poglavito njegovom proširenju“, izjavio je O’Hanlon. To, prema njemu, ne bi značilo nužno omekšavanje američkog pristupa u cijelosti prema Vladimiru Putinu u nekim aspektima. Međutim to može stvoriti povoljne uvjete za smanjenje napetosti na druge načine, kao i za smanjenje rizika od utrke u naoružanju i rata.

„Još ne znam koliko je vjerojatna takva promjena smjera Washingtona. Dio toga ovisit će i o Putinu, njegovim signalima o tome da je spreman za smanjenje napetosti na takvim mjestima, kao što su Donbass i Sirija, kao i za veću potporu demokraciji u Rusiji“, izjavio je Michael O’Hanlon.

 

 





 

Komentari

komentar





You may also like