Eksplozija na saudijskom tankeru u Crvenom moru od „vanjskog izvora“

Naftni tanker u blizini saudijskog lučkog grada Džede (Jeddah) na Crvenom moru oštećen je uslijed eksplozije od „vanjskog izvora“ u ponedjeljak, rano ujutro, 14. prosinca, izvijestila je brodarska tvrtka BW Rhine, sugerirajući da je još jedan brod napadnut uz obalu kraljevine tijekom godina rata u Jemenu, izvijestio je Associated Press (AP).

Svih 22 mornara na tankeru pod zastavom Singapura spašeno je i svi su bez ozljeda, navodi se u priopćenju BW Rhine. Međutim, tvrtka je upozorila da je na mjestu incidenta moguće izlijevanje nafte u more.

Saudijska Arabija nije odmah priznala eksploziju koja je oštetila infrastrukturu luke, uključujući i njezin distributivni centar nafte, kao što se dogodilo i nakon prošlomjesečnog minskog napada koji je oštetio tanker uz obalu te zemlje, za što su vlasti najveće arapske monarhije optužile jemenski pobunjenički pokret “Ansar Allah” (“Allahovi pomagači“, poznatiji kao Huti).

United Kingdom Marine Trade Operations, organizacija Britanske kraljevske mornarice, pozvala je brodove na tom području na oprez i rekla da je istraga o napadu minama u tijeku.

Zapovjedništvo američke 5. flote sa sjedištem u Bahreinu, čije je područje odgovornosti Bliski istok, još nije komentiralo navodni napad na tanker u blizini saudijske obale.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, ranije su koristili pomorske mine u svom dugotrajnom ratu protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija. Crveno more je vitalna ruta i za trgovinski promet i za globalnu opskrbu energentima. Mine na ovom području nose struje koje se mijenjaju ovisno o sezoni u Crvenom moru, napominje AP





Komentari

komentar

You may also like