Eksplozija u LNG terminalu u SAD-u: opskrba EU upitna

Terminal Freeport LNG, operater jednog od najvećih američkih izvoznih pogona za proizvodnju ukapljenog prirodnog plina (LNG), zatvorit će se na najmanje tri tjedna nakon eksplozije u svom pogonu na obali Meksičkog zaljeva, u Teksasu, izvješćuje u četvrtak, 9. lipnja, britanski Reuters.

Vijest potvrđuje i američki medij ABC News koji navodi kako u srijedu nije prijavljeno da ima ozlijeđenih.

Slika: Freeport LNG (izvor: wikimedia commons)

Freeport LNG nakon eksplozije i požara bit će zatvoren na najmanje tri tjedna. Za Sjedinjene Američke Države to je smanjenje cijene plina, a za Europu i Aziju može postati problem zbog suočavanja s nestašicom ukapljenog plina.

Požar je izbio jučer oko podne po lokalnom vremenu, a ugašen je u roku od sat i pol, a razlog nije poznat. Sudeći prema snimkama incidenta, oštećena je oprema za isporuku LNG-a koja se nalazi na cisternama ili skladištima.





Izvanredno stanje u Freeport LNG-u odmah je dovelo do pada veleprodajnih cijena plina u SAD-u. U roku od nekoliko sati, cijene ukapljenog plina na burzi Henry Hub pale su s 330 dolara za tisuću kubičnih metara na 290 dolara.

Za tržište SAD-a, zatvaranje izvoznog terminala donijet će određeno olakšanje. Zemlja ima veliku potražnju za plinom i male skladišne ​​rezerve, a zajedno s rekordnim isporukama plina u inozemstvo, to je već dovelo do toga da je cijena plina utrostručena u godinu dana.

Svaki dan Freeport LNG ukapljuje oko 60 milijuna kubnih metara – 18% američkog LNG izvoza u 2022. Njegovo zatvaranje može utjecati na svjetsko tržište, poglavito u Europi i Aziji.





Glavni kupci Freeport LNG-a su britanski BP, francuski Total Energy, japanski Jera, Osaka Gas i korejski SK E&S. Japanska tvrtka Jera, koja je najveći svjetski uvoznik LNG-a, već je objavila da će istražiti implikacije zatvaranja američke tvornice. Tvrtka kupuje 2 milijuna tona godišnje (2,8 milijardi kubičnih metara) od Freeport LNG-a.

Ovog je tjedna Ured za informiranje američkog Ministarstva energetike objavio da je 74% LNG-a izvezeno u Europu u prva četiri mjeseca ove godine. Tržište plina EU još nije imalo vremena odgovoriti na izvanredno stanje u Sjedinjenim Državama – dogodilo se kasno navečer po europskom vremenu.

 

Komentari

komentar

You may also like