Eksplozije na gradilištu turske atomske centrale Akkuju koju grade Rusi

Foto: en.wikipedia.

Na gradilištu prve turske atomske centrale Akkuyu u južnoj regiji Mersin, koju gradi moćni ruski koncern Rosatom, izvedene su planirane eksplozijske operacije. Turska oporba izvijestila je o oštećenju okolnih kuća u selu Büyükeceli , a vlasti obećavaju isplatu odšteta.

U utorak, 19. siječnja, graditelji su izvršili planirane eksplozije. “Još jedna eksplozija dogodila se u Akki. Kuće i zgrade oštećene su zbog dvije uspješne eksplozije u 18.20. Lokalno stanovništvo je u panici. Više ne želimo biti svjedoci opasnosti iz atomske centrale”, izjavio je Ali Mahir Basharir, glasnogovornik Republikanske narodne stranke u turskom parlamentu, tvrdeći da su eksplozije oštetile prozore, vrata i staklenike u obližnjim privatnim kućama (info: Bianet).

Slika: gradilište turske AC Akkuyu

Guvernerov ured južne regije Mersin priopćio je kasno sinoć da se na gradilištu nuklearne elektrane Akkuyu dogodila “kontrolirana eksplozija”, koja je oštetila obližnje kuće i staklenike. Rečeno je kako je osnovano povjerenstvo za “utvrđivanje štete” u regiji Büyükeceli i da će “šteta građanima biti nadoknađena”. Također je rečeno da je tim policijskih snaga imenovan za istragu eksplozije. “Incident će se istražiti u svim aspektima i poduzet će se potrebni postupci u odnosu na one koji su odgovorni”, navodi se u priopćenju.





Podsjećamo: kada se izgradi, AC Akkuyu bit će prva nuklearka u Turskoj, a sastojat će se od 4 energetske jedinice s reaktorima VVER-1200 generacije 3+. Ukupni kapacitet nuklearke iznosit će 4 800 MW , a cijena projekta kreće se oko 20 milijardi dolara.

Izgradnja AC Akkuyu počela je 2017. godine, a turska vlada priželjkuje da prvi reaktor bude pušten u pogon na 100. godišnjicu proglašenja Republike Turske u 2023. godini.

 





 

Komentari

komentar

You may also like