Ekvador izabrao predsjednika: Guillermo Lasso je konzervativni bivši bankar

Suprotno predizbornim anketama i predviđanju većine analitičara, izbore je dobio 65-godišnji Guillermo Lasso s nešto više od 52% glasova, izvještava Deutsche Welle. Pobjedio je mlađeg kandidata Andrésa Arauza (36) kojeg su prozvali političkim nasljednikom socijalista Rafaela Correa. S padom ekonomije od 7.8% u 2020. i 17 000 umrlih od Covid-a u Ekvadoru, novoizabranog predsjednika ne čeka lak zadatak.

Pobjednik Lasso se zalaže za otvorenost prema slobodnom tržištu, internacionalnim investicijama, smanjenju poreza i smanjenju uloge vlade. U prilog mu idu i bankarska pozadina te veći kredibilitet u pregovoru s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). S druge strane, socijalistički kandidat Arauz i tzv. “nasljednik” Rafaela Corree, nudi jednokratna pomoć od 1000$ koja bi išla milijun obitelji te obećaje veću ekonomsku neovisnost Ekvadora.

Jedna od tema koja je obilježila izbore jest dvomjesečno kašnjenje masovnog cijepljenja uslijed korupcije oko nabavke cjepiva. Kandidati su isticali svoju pregovaračku sposobnost u odnosu prema farmaceutskim kompanijama kao i brzinu kojom mogu cijepiti stanovništvo. Drugi “gorući” problem je sve veće nasilje na granici sa susjedima Kolumbijom i Peruom zbog šverca kokaina i nasilne vladavine narko kartela u tim područjima.

Izbor Lassa još je jedan korak dalje od dominacije lijevih vlada u Južnoj Americi.

Komentari

komentar





You may also like