Ekvador poništio državljanstvo Julianu Assangeu

Ekvadorski sud je povukao državljanstvo osnivaču WikiLeaksa, Julianu Assangeu, izvještava The Guardian. Sudska odluka u ponedjeljak poništava odluku o dodjeli statusa državljana Ekvadora kojeg mu je 2018. dao sam predsjednik Lenin Moreno, nakon što predsjednik nije uspio u naumu da mu osigura diplomatski imunitet i prebaci u Ekvador.

Odvjetnik Juliana Assangea, Carlos Poveda, tvrdi da će se žaliti na odluku suda te da Assange nije mogao sudjelovati u sudskom procesu. Službeno obrazloženje ekvadorskog suda jest da je skrivao prave podatke o sebi, lažirao dokumenta i potpise, te da nije platio troškove administracije.

Ekvador, pod vodstvom socijaliste Rafaela Correa, je 2012. ponudio azil Assangeu kako bi izbjegao izručenje SAD-u i Švedskoj (koja bi vjerojatno izručila Assangea SAD-u). Assange je nakon toga proveo 7 godina zatvoren u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbjegao izručenje SAD-u gdje bi doživotno bio u zatvoru zbog 17 optužnici za špijunažu i krađu povjerljivih dokumenata koje ukazuju na ratne zločine američke vojske.

Konačno, 2019., mu je Ekvador ukinuo azil, nakon čega je Assangea uhitila londonska policija. Razlog je, navodno, netrpeljivost između osoblja ambasade i Assangea, ali i zahlađenje odnosa Assangea i vlasti u Ekvadoru. Tadašnji ministar VP Ekvadora José Valencia i ministrica UP, María Paula Romo optužili su ga za konstantno vrijeđanje osoblja i vožnju skutera po hodnicima ambasade. Jedan od diplomatskih razloga zašto Assange više nije u milosti Ekvadora je i glasna podrška nezavisnosti Katalonije, a podrška takvom stavu dovela bi do zahlađenja odnosa saveznika Ekvadora i Španjolske. Osim toga, WikiLeaks se dovodi i u vezu s otkivanjem korupcije u Ekvadoru i korupcije samog Morena. Drugim riječima, Assange je često “rezao granu na kojoj sjedi”.

Nakon uhićenja engleske policije, Assange je u strogo kontroliranom zatvoru Belmarsh, a sutkinja ga je spasila od izručenja SAD-u pod obrazloženjem da psihičko i fizičko zdravlje Assangea ne bi izdržalo uvjete američkog zatvora.

 





 

Komentari

komentar





You may also like