Elektorski kolegij potvrdio Bidenovu pobjedu; Trump ne priznaje poraz, ali ga ‘napuštaju’ republikanci

Elektori diljem Sjedinjenih Država u ponedjeljak su službeno potvrdili demokrata Joea Bidena za novog američkog predsjednika nakon bezuspješnih pokušaja Donalda Trumpa da svoj izborni poraz preokrene u pobjedu.

Nakon što je Kalifornija, američka savezna država s najviše stanovnika, dala Bidenu svojih 55 elektora, on je prešao prag od njih 270 koji su mu bili potrebni da osigura ulazak u Bijelu kuću.

Nekadašnji demokratski potpredsjednik Biden pobijedio je na temelju rezultata iz studenoga s 306 elektorskih glasova, što je više od zahtijevane pobjedničke kvote 270 glasova čime je izbrisao plan republikanca Trumpa da još četiri godine ostane u Bijeloj kući.

Na svečanosti 20. siječnja Joe Biden trebao bi prisegnuti za 46. američkog predsjednika, a senatorica Kamala Harris za potpredsjednicu.

S današnjim formalnim glasovima elektorskog kolegija otopili su se izgledi sadašnjeg predsjednika da ospori Bidenovu pobjedu, unatoč golemim novčanim sredstvima koja je prikupila njegova kampanja za tužbe zbog navodnih izbornih nepravilnosti, koje su američki državni i savezni sudovi redom odbacili.

Elektori, zaštitni izborni mehanizam





Prema složenom izbornom sustavu Sjedinjenih Država koji potječe iz 80-ih godina 18. stoljeća, kandidat ne postaje američki predsjednik na temelju većine glasova prikupljenih na biralištima već glasovima elektorskog sustava koji svakoj od 50 saveznih država daje određen broj elektorskih glasova na temelju broja njezinih stanovnika.

Elektori su stranački lojalisti koji predstavljaju kandidata koji je pobijedio u toj državi.

Istina je da uvijek postoji šačica “neposlušnih” elektora koji glasaju katkad drukčije i ne odražavaju volju birača iskazanu na biralištima u svojoj državi, no većina elektora zapravo potvrđuje izborne rezultate te dužnosnici i nisu očekivali da će u ponedjeljak biti drukčije.





Trump je pozvao republikanske zastupnike u saveznim državama da izaberu vlastite elektore čime se oglušio o volju birača, no zastupnici su uvelike odbacili takvu zamisao.

Trump nastavlja govoriti o izbornoj prijevari

Ni u ponedjeljak, na sam elektorski dan, nije propustio ponoviti svoje tvrdnje o izbornoj prevari.

“Kolebljive države (riječ je o državama koje nisu jasno opredijeljene za jednu ili drugu stranku) ustanovile su golemu IZBORNU PREVARU, što znači da sve one NE MOGU POTVRDITI te glasove kao potpune i poštene, a da pritom ne počine ozbiljan i kažnjiv zločin”, napisao je Trump na Twitteru.

Biden je kritizirao Trumpovo ponašanje i poručio da je to “ekstremni stav koji nikada ranije nismo vidjeli”.

“Stav koji odbija poštivati volju naroda, poštivati pravnu državu, odbija poštivati naš Ustav”, kazao je Biden.

“U ovoj borbi za dušu Amerike, demokracija je prevladala”, dodao je.

Kongres: posljednja Trumpova šansa

Kada elektorski kolegij u ponedjeljak dovrši svoj posao, jedini lijek koji će još Trumpu preostati, bit će pokušaj da uvjeri Kongres da ne potvrdi izborne rezultate na posebnom sastanku 6. siječnja.

Bilo kakav pokušaj da se blokiraju izborni rezultati u državi i time promijeni ukupan broj svih glasova u SAD-u, moraju na taj dan potvrditi oba doma Kongresa.

Republikancima to teško može uspjeti jer demokrati kontroliraju Zastupnički dom, ali čak i u Senatu, gdje su republikanci u većini, nekoliko republikanskih senatora priznalo je Bidenovu pobjedu.

Više republikanskih senatora čestitalo je Bidenu na pobjedi

Senator John Thune, drugi po važnosti republikanac u Senatu, kazao je da svaki zastupnik u Kongresu ima zakonsko pravo osporavati rezultate izbornog kolegija, no da je vrijeme da se “ide dalje” i da je prelazak praga od 270 glasova izbornika u izbornom kolegiju označio da je Biden novoizabrani predsjednik.

Drugi republikanski senatori koji su javno priznali u ponedjeljak Bidena kao novoizabranog predsjednika su Lindsey Graham, odani Trumpov sljedbenik iz Južne Karoline,  Rob Portman iz Ohaja, Roy Blunt iz Missourija koji je četvrti po važnosti među republikancima u Senatu i Shelley Moore Capito iz Zapadne Virginije.

Svaki zastupnik američkog Kongresa ima pravo dovesti u pitanje rezultate glasanja izbornog kolegija. Takva inicijativa ne bi imala uspjeha u Predstavničkom domu gdje demokrati imaju većinu, a ova izjašnjavanja republikanaca u  Senatu, u kojemu ta stranka sada ima većinu, pokazuju da bi propala i u tom domu.

Thune je dodao da bi svaki pokušaj preokretanja izbornih rezultata u Kongresu 6. siječnja, kada najviše zakonodavno tijelo broji glasove izbornog kolegija i potvrđuje rezultate izbora, imalo malu potporu.

“To neće voditi nikamo”, kazao je novinarima.

Senator John Cornyn, još jedan utjecajni republikanac, kazao je kako vjeruje da bi takav pokušaj bio “jako loša pogreška” koja bi bila nadmoćno poražena u gornjem domu Kongresa u kojemu sjedi 100 senatora.

Komentari

komentar

You may also like