Elita koristi superjahte za sastanke na moru: Daleko od objektiva i pravnih sustava država

Velike superjahte su simbol bogatstva, a njihova prodaja je u velikom porastu, piše The Business Insider. Jedna od prednosti koju nude je iznimna privatnost. Jahte pružaju mogućnost za sastanke na moru, izvan jurisdikcije bilo koje zemlje i vrlo ih je teško špijunirati.

The New Yorker je prošle godine izvijestio o skrivenom svijetu sastanaka na jahtama. Plovila omogućuju bogatima i moćnima da slobodno razgovaraju i uspostavljaju veze daleko od znatiželjnih očiju i nadzora. Često je teško ustanoviti i tko je pravi vlasnik jahti. Takve jahte u velikom broju slučajeva kupuju sumnjive offshore tvrtke u ime vlasnika milijardera.

Nakon rata u Ukrajini, sektor superjahti i njegove komplicirane vlasničke strukture došle su u fokus, a zapadne zemlje su nastojale zaplijeniti jahte u vlasništvu bogatih Rusa koji su podložni sankcijama zbog svojih veza s Kremljom.

“Ovo je privatna imovina i jedan od razloga zašto su kupljene je privatnost”, rekao je za BBC Sam Tucker, voditelj istraživanja tržišta superjahti iz tvrtke VesselsValue. Ovome pokušavaju doskočiti obavještajci, istraživački novinari, ali i novinari tabloida. Bivši kraljevski marinac, Simon Rowland sada radi privatno i njegov je posao provjeriti svaku zamislivu prijetnju i potencijalno kršenje privatnosti na brodovima. Njegovi poslovi uključuju pregled čarter jahti od sićušnih nadzornih uređaja, obranu od bespilotnih letjelica koje paparazzi šalju da fotografiraju njegove bogate klijente ili detaljnu provjeru članova posade kako ne bi bili doušnici. “Dronovi sve više zabrinjavaju vlasnike superjahti”, rekao je. Razina opreza među vlasnicima varira, dodao je, ali ima onih kojima je to izuzetno bitno.

Brodovi se često izrađuju u Nizozemskoj, Njemačkoj ili Italiji, ponekad se izrađuju po narudžbi prema preciznim specifikacijama. Članovi posade koji rade na plovilima često moraju potpisati opsežne ugovore kojima se sprječava otkrivanje informacija o jahtama ili njihovim vlasnicima. Troškovi plovila variraju, a brokerska tvrtka Edmiston kaže da se troškovi mogu kretati od oko milijun dolara za manju jahtu, pa sve do nekoliko stotina milijuna za velike jahte izrađene po narudžbi.

Komentari

komentar





You may also like