Elon Musk opet šokira Kijev i američki establišment provokativnim izjavama o Ukrajini

Prije nekoliko dana, jedan od najbogatijih, ali i najpopularnijih ljudi svijeta, biznismen i inženjer koji je zaslužan za neslućeni razvoj visoke tehnologije kojom se, između ostalog, sada aktivno koristi i Pentagon (Starlink, satelitska internetska konstelacija kojom upravlja tvrtka SpaceX) – Elon Musk, objavio je u svom tvitu prijedlog mirovnog plana za Ukrajinu, prema kojem bi Krim ostao dio Rusije, „kao što je bio od 1783. (do Hruščovljeve greške)“, Krimu bi bila osigurana opskrba vodom, u regijama koje su nedavno pripojene Rusiji ponovno bi bili održani referendumi pod nadzorom UN-a, dok bi Ukrajina imala neutralni status.

Izvršni direktor Tesle, koji je do jučer bio hvaljen zbog obnove internetske povezanosti u Ukrajini posredstvom Starlink satelita (koriste se i u vojne svrhe na ukrajinskom terenu za lociranje ruskih snaga), sada se suočava s velikim osudama Kijeva zbog provokativnog tvita – zapravo Muskove ankete, koji je izazvao golemo zanimanje njegovih pratitelja.

Možda su najoštrije reakcije stigle od donedavnog ukrajinskog veleposlanika u Njemačkoj, Andrija Melnika, koji je potpuno nediplomatski, u stilu Victorie Nuland u vrijeme majdanske revolucije u Kijevu 2014. g., u svm tvitu odgovorio  s „fuck off“ Musku i njegovom mirovnom planu (“Fuck off is my very diplomatic reply to you”).

Međutim Musk ne odustaje. Ovog je puta nastavio raspravu s američkim senatorom Lindseyem Grahamom koji je dan ranije kritizirao njegovu političku inicijativu.

Musk je na svom Twitteru protukandidatu objasnio da je u krivu, i naglasio, ni manje ni više, nego da su većina stanovnika istočne Ukrajine Rusi koji preferiraju Rusiju.





“Ako mislite da je volja naroda bitna, moramo podržati volju onih koji tamo žive u bilo kojem konfliktnom području. Većina Ukrajinaca jasno želi biti dio Ukrajine, ali u nekim istočnim regijama zemlje većinu stanovništva čine Rusi i oni preferiraju Rusiju,” kazao je Musk.

Ovdje treba dodati kako je Muskove stavove o ovom pitanju na neki način pohvalio i ruski državni vrh, pa je tako zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev Muska nazvao dobrim dečkom, dok je u Kremlju njegov prijedlog ocijenjen kao pozitivni signal iako je za Rusiju bilo kakvo ponavljanje spomenutih referenduma na jugoistoku Ukrajine potpuno neprihvatljivo i ono se neće dogoditi, isto kao i u Krimu.

 

Komentari

komentar

You may also like