EMA počela postupak za ispitivanje ruskog cjepiva Sputnik V

Suočena s neugodnom zbiljom vezano uz nepoštivanje ugovora vezano uz dogovorene isporuke naručenih doza cjepiva protiv koronavirusa Covid-19 od strane proizvođača Astra Zeneca i Pfizer za Europsku uniju, kao i posljedičnog samostalnog djelovanja pojedinih članica EU usmjerenog na nabavu ruskog cjepiva protiv te bolesti Sputnik V, očito dolazi do bitnih promjena po tom pitanju.

Prema danas prispjeloj vijesti, Europska agencija za lijekove (EMA) počela je postupak za sekvencijalno ispitivanje registracijskog dosjea ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V. O tome je izvijestio Ruski fond za izravna ulaganja.

Navodi se kako je odluka o početku postupka ispitivanja donesena uzimajući u obzir rezultate laboratorijskih i kliničkih ispitivanja cjepiva kod odraslih. EMA će procijeniti usklađenost cjepiva Sputnik V s EU standardima za učinkovitost, sigurnost i kvalitetu.

Predsjednik spomenutog ruskog fonda Kirill Dmitriev naglasio je kako će odobrenje EMA-e osigurati cjepivo Sputnik V za 50 milijuna stanovnika EU.

“Partnerstvo s cjepivima mora imati prednost nad politikom, a partnerstvo EMA-e sjajan je primjer koji dokazuje da samo udruživanje snaga može pobijediti pandemiju. Odobrenje EMA-e pružit će cjepivo Sputnik V za 50 milijuna stanovnika EU-a počevši od lipnja 2021.”, izjavio je.
Podsjećamo : nekoliko zemalja EU-a već je odobrilo upotrebu Sputnika V na individualnoj osnovi, ne čekajući paneuropsku registraciju lijeka od strane EMA-e. Radi se o Mađarskoj i Slovačkoj, a spremnost za njegovu nabavu jučer je objavio i hrvatski ministar zdravstva Vilim Beroš.

Sputnik V je u top 3 svjetska cjepiva protiv koronavirusa po broju odobrenja vladinih regulatoria. Rusko cjepivo već su odobrile 42 države, čija ukupna populacija premašuje 1,1 milijardu ljudi.

Čini se, ako odluka EMA-e o učinkovitosti i sigurnosti Sputnika V na kraju bude pozitivna, da će geopolitičke borbe u sferi ovog globalnog zdravstvenog problema barem što se nabave cjepiva tiče pasti u drugi plan. Ali pričekajmo ipak konačno rješenje EMA-e, ali – ne budimo naivni – i Europske komisije čija će politička riječ, koliko se god formalno skrivala iza znanosti i nadležnih agencija, ipak biti presudna. Možda je EK ipak sada „voda došla do grla“.

 

 

Komentari

komentar
You may also like