EMA presudila: dobrobiti cjepiva AstraZenaca „nadilaze moguće rizike’

preuzeto s dnevno.hr

Europska agencija za lijekove (EMA) održala je konferenciju za medije na kojoj je Sigurnosni odbor EMA-e prikazao zaključke istrage o cjepivu protiv covida-19, AstraZenece.

Odbor je naime poduzeo detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod primatelja cjepiva, a zaključili su kako je ovo sigurno cjepivo čije dobrobiti nadilaze rizike.

Ističu i kako upotreba istog nije povezana s pojavom krvnih ugrušaka, iako, i dalje ne mogu definitivno govoriti o tome. Navode i kako cjepivo može biti povezano s rijetkim slučajevima pojave krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenije s ili bez krvarenja. Ističu kako je 7 milijuna ljudi u EU cijepljeno ovim cjepivom i jako je važno da se sve nuspojave prikupljaju i analiziraju.

Slučajevi krvnih ugrušaka nakon primanja navedenog cjepiva, ističu iz EMA-e, pažljivo su se analizirala. Slučajevi pojave krvnih ugrušaka rjeđi su nego je to očekivano u općoj populaciji te ne postoji povećan rizik u primjeni ovog cjepiva, zaključuju.

Ipak, postoje i nejasnoće. Radi se o individualnim slučajevima gdje su se ugrušci pojavili 7 do 10 dana nakon cijepljenja, a u nekoliko slučajeva, u krvnim žilama koje vode krv do mozga pojavili su se krvni ugrušci koji se vezuju uz slučajeve trombocitopenije.





Upitani o razlozima pojave krvnih ugrušaka, ističu kako je poznato da sama bolest covid-19 uzrokuje iste, no i dalje se ne može definitivno reći da cjepivo izaziva iste. Ipak, preporučaju da se u dokumentaciju o cjepivu ipak uvede upozorenje o mogućoj pojavi. Smatraju kako pacijenti moraju biti svjesni da postoji mogućnost pojave ovih simptoma te ako do toga dođe, trebaju potražiti hitnu medicinsku pomoć, a zdravstvene djelatnike upoznati s činjenicom da su cijepljeni.

Medicinsku pomoć trebaju potražiti pacijenti koji nakon cijepljenja razviju sljedeće simptome: kratak dah, bol u prsima ili trbuhu, oticanje ili hladnoća u ruci ili nozi, učestala ili pogoršana glavobolja ili zamagljen vid nakon cijepljenja, neprestano krvarenje, nekoliko manjih modrica, crvenilo ili tamne točke ili krvni ugrušci ispod kože.

Što se tiče ciljane skupine pacijenata koji bi mogli biti rizični, odnosno koji su podložniji krvnim ugrušcima, govore kako se radi o ženama i mlađim ženama, no i dalje je prerano zaključiti da se radi o baš toj skupini jer su u upotrebi brojnih cjepiva od kojih žene i mlađe žene ne moraju biti podjednako uključene.





Analizirali su slučajeve iz Njemačke, Norveške, Italije i Španjolske, ali i UK i Indije, tvrde.

https://twitter.com/EMA_News/status/1372566715868020738?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1372566715868020738%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dnevno.hr%2Fkorona-virus%2Fema-donijela-zakljucak-oko-astrazenece-dobrobiti-ovog-cjepiva-nadilaze-moguce-rizike-cijepljeno-je-7-milijuna-ljudi-u-eu-1697312%2F

Autor: Maja Štefanac

Komentari

komentar

You may also like