Emigranti divljali Stockholmom

U jednom od kvartova švedskog glavnog grada Stockholma, u kojem živi veliki broj emigranata, sinoć je došlo velikih nereda i sukoba s policijom, javlja expressen.se.

Tijekom incidenata zapaljeno je desetak automobila i opljačkano nekoliko trgovina. Osim toga, napadnuti su i policijski djelatnici nakon što su zadržali jednu osobu s tjeralice.

„S tim u svezi policija … je bila primorana ispaliti hitce upozorenja. U jednog policajca bacili su kamen koji ga je pogodio u ruku. Stupanj ozljede još nije utvrđen“, priopćeno je od strane gradske policije. Također je rečeno kako je u neredima sudjelovalo 50-ak osoba, od kojih su neki pobjegli, a na njihova mjesta pristizali drugi izgrednici čiji je broj teško procjeniti, kaže se u istom priopćenju.

Stanje se uspjelo staviti pod nadzor poslje pola noći, a kao rezultat nereda ozljeđena su i dva civila, od kojih je jedan vlasnik opljačkane trgovine.





Opisana divljanja emigranata gotovo pa koincidiraju s prije nekoliko dana objavljenim riječima američkog predsjednika Donalda Trumpa, kako je u Švedskoj, u petak proglašeno izvanredno stanje zbog divljanja tamošnjih izbjeglica, nakon čega je bio razapinjan od strane američkih mainstream medija, a čak je i švedsko veleposlanstvo zatražilo službeno pojašnjenje u svezi tih netočnih navoda. Predsjednik Trump je potom pojasnio kako se samo pozvao na prilog Fox Newsa objavljen u petak na istu temu.

Bilo kako bilo, američki čelnik nije previše pogriješio, o čemu svjedoče i sinoćnji događaji u švedskom glavnom gradu. Osim toga, ovo je samo jedan od puno sličnih pa i gorih incidenata koji potresaju Švedsku glede nereda ili teških kaznenih djela koje čine pojedini pripadnici tamošnje emigrantske populacije, koja najčešće nema nikakve veze sa stvarnim izbjeglicama pristiglim iz ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka. Većina njih zapravo su emigranti koji traže posao, tj. bolji život, pričemu se teško prilagođavaju novim uvjetima i zakonima koji vrijede u zemlji-domaćinu. Upravo je predsjednik Donald Trump, nedavno, braneći svoje poteze vezane uz jačanje američke sigurnosne legislative, sasvim otvoreno govorio o prijetnji islamističkog terorizma i o mnogim njegovim slučajevima diljem Europske unije koji se medijski zataškavaju, pričemu je spomenuo i Švedsku.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like