Emmanuel Macron osvojio drugi mandat

Izbori u Francuskoj: Macronova predviđena pobjeda izazvala je ogromno olakšanje u EU nakon straha da će predsjedništvo Le Pen ostaviti Uniju bez kormila.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je pobijedio svoju suparnicu Marine Le Pen na predsjedničkim izborima, pokazuju projekcije, kao i neslužbeni privremeni rezultati prema kojima nakon pobrojenih 60-ak posto glasova osvaja više od 53% glasova birača izišlih na birališta. To je izazvalo val olakšanja u Europi jer je krajnja desnica spriječena u preuzimanju vlasti, navodi medij NDTV.

Centrist Macron trebao prema projekcijama anketnih tvrtki trebao bi osvojiti 57-58,5 posto glasova u usporedbi s Le Pen koja osvaja od 41,5-43 posto,

Rezultat je neizvjesniji od okršaja ovo dvoje kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora 2017. i kada je  Macron osvojio preko 66 posto glasova.

Ovakav rezultat predstavlja ogromno olakšanje u Europi nakon strahovanja da će bi pobjeda Le Pen ostavila kontinent bez vodstva nakon Brexita i odlaska njemačke kancelarke Angele Merkel.

Talijanski premijer Mario Draghi nazvao je Macronovu pobjedu “velikom viješću za cijelu Europu”.
Predsjednik EU Charles Michel rekao je da blok sada može “računati na Francusku još pet godina”, dok je predsjednica komisije Ursula von der Leyen Macronu brzo čestitala rekavši da je “odušsevljena što može nastaviti našu izvrsnu suradnju”.

U borbenom govoru pristašama u Parizu gdje je prihvatila poraz, ali nije pokazala znake napuštanja politike, Le Pen (53) je rekla da “nikada neće napustiti” Francuze i da se već priprema za parlamentarne izbore u lipnju.

Obećavajući da će “nastaviti” svoju političku karijeru, Le Pen je kazala: “Ideje koje zastupamo dostigle su nove visine… ovaj rezultat sam po sebi predstavlja briljantnu pobjedu”, rekla je mnoštvu pristaša na proslavi u izbornoj noći.

Pridružila se ostalim izazivačima koji su eliminirani u prvom krugu pozivajući na nove pokušaje da se spriječi predsjednikov drugi mandat na parlamentarnim izborima u lipnju.

“Ove večeri pokrećemo veliku bitku za parlamentarne izbore”, rekla je Le Pen, rekavši da osjeća “nadu” i pozvala protivnike predsjednika da se pridruže njenoj stranci Nacionalni skup (RN).

S druge strane relativno udobna razlika u pobjedi daje Macronu određeno samopouzdanje dok ulazi u drugi petogodišnji mandat, međutim rezultati izbora također pokazuju da je krajnja desnica danas došla najbliže u povijesti prilici za osvajanje vlasti u Francuskoj.
Macron je prvi francuski predsjednik koji je ponovno pobijedio na izborima od Jacquesa Chiraca 2002. nakon što su njegovi prethodnici Nicolas Sarkozy i Francois Hollande napustili dužnost nakon samo jednog mandata, navodi NDTV.

Macron će se nadati manje kompliciranom drugom mandatu koji će mu omogućiti provedbu svoje vizije poslovnih reformi i čvršće integracije u EU nakon prvog mandata u sjeni prosvjeda, pandemije COVID-19 i konačno ruske invazije na Ukrajinu.

On će održati pobjednički govor na Champ de Mars u središtu Pariza u podnožju Eiffelovog tornja.

 

 

Komentari

komentar

You may also like