En+ Limited bježi s Cipra u ruski offshore

Vijeće direktora tvrtke En+ Group Plc u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske načelno je odobrilo prijelaz 100%  strukture tvrtke-kćeri En+Holding Limited (tj. njezine registracije) iz ciparskih offshorova u Rusiju, priopćeno je iz te tvrtke.

Ta je odluka usvojena nakon što je 6. kolovoza stupio na snagu zakon o ruskim offshorovima – posebnim administrativnim zonama na otočju Rusky u blizini Vladivostoka, i Oktyabrskiy u zoni Kalinjingradske regije.  Zone imaju poseban porezni i zakonski sustav za poslovnu djelatnost.

Prema podatcima En+, to će grupaciji omogućiti korištenje prednosti novog ruskog zakonodavstva o međunarodnim tvrtkama, polučivši status međunarodne tvrtke i poreznih preferencija. Na otocima je ukinut devizni nadzor, a unutarnje informacije rezidenata nisu dostupne stranim državama.

Podsjećamo: Deripaskin veliki koncern (proizvodnja aluminija- RUSAL), u čijim tvornicama u Rusiji rade deseci tisuća ljudi i koji je „igrač“ na međunarodnim burzama, još je početkom godine došao pod udar američkih sankcija i upao u velike probleme glede izlistavanja njegovih dionica na burzama. Do sada se Oleg Deripaska nije uspio dogovoriti s američkim Ministarstvom financija o izvlačenju tvrtke iz sankcijskog režima. Uvjete američke strane Deripaska nazvao je „kanibalskim“, a predložio je svoju varijantu za dogovor: on je spreman sniziti svoj udio u En+ na 45%, ali ne i položiti aktive tvrtke u fond kojeg je naznačilo američko Ministarstvo financija. Umjesto toga on će ih položiti u rusku banku VTB.

Ruski otočni offshori zapravo su odgovor Moskve na jačanje američkih sankcija, a njima se nastoje zaštititi velike ruske tvrtke od američkih sankcijskih mjera.

Radi se o proceduri zamjene pravnog središta s jedne na drugu adresu pri očuvanju svog organizacijskog i pravnog statusa i korporativne strukture. Na taj način tvrtka prekida svoje funkcioniranje kao pravna osoba u mjestu prvotne registracije i nastavlja svoju djelatnost u drugoj zemlji u skladu s novim zakonodavstvom i jurisdikcijom.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like