Europska unija nastoji obuzdati profite energetskih tvrtki kako bi snizila ‘astronomske’ cijene

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je predstavila prijedlog za smanjenje prihoda energetskih kompanija kao dio niza novih mjera za rješavanje “astronomskih cijena energije”, prenosi Anadolu Agency.

Uoči hitnog sastanka ministara energetike članica Europsk unije u petak, predsjednica komisije najavila je paket od pet ključnih mjera za obuzdavanje spiralnog rasta cijena na kontinentu. “Predložit ćemo ograničenje prihoda tvrtki koje proizvode električnu energiju uz niske troškove”, rekla je na konferenciji za novinare, navodeći obnovljive izvore energije kao primjer. Von der Leyen je objasnila da te tvrtke ostvaruju “neočekivane prihode, koji ne odražavaju njihove proizvodne troškove”. Prema planovima Europske komisije, ti bi se “neočekivani profiti” trebali usmjeriti prema potrošačima i koristiti za potporu ugroženim kućanstvima i tvrtkama.

Izvršno tijelo EU-a također predlaže “doprinos solidarnosti” kompanija za fosilna goriva koje su ostvarile “ogromnu dobit” od skokovitog rasta cijena energije. Doprinosom bi se financirala pomoć za ugrožena kućanstva i prelazak na obnovljive izvore energije. Europska unija također će inzistirati na ograničavanju cijene ruskog plina kako bi se “srezali ruski prihodi koje (predsjednik Vladimir) Putin koristi za financiranje ovog okrutnog rata protiv Ukrajine”, ustvrdila je von der Leyen. Osim toga, Europska komisija predložila je i obvezno smanjenje potrošnje električne energije u vršnim satima (razdoblje najveće potrošnje op.a.) te potporu likvidnosti komunalnih poduzeća.

Prijedlog tek trebaju usvojiti zemlje Europske unije.

Komentari

komentar





You may also like