Gazprom obnovio isporuke plina kroz Turski tok, ali uskoro zatvara Sjeverni tok

Plinovod Turski tok, jedan od tri preostala plinovoda za isporuku ruskog plina u EU (uz Sjeverni tok i plinovod kroz Ukrajinu, dok su kroz Yamal Europe isporuke obustavljene), nastavio je s radom nakon tjedan dana remonta, priopćio je ruski plinski div Gazprom, a vijest prenose ruski mediji.

Gazprom isporučuje plin Turskim tokom iz Rusije preko Crnog mora u Tursku (jedna cijev) i zemlje Južne i Jugoistočne Europe (druga cijev). Plinovod je ukupnog kapaciteta od cca 33 milijarde m3 plina godišnje. Prije desetak dana Gazprom je obustavio isporuke spomenutim plinovodom zbog, kako je naveo, redovitog godišnjeg remonta.

Isporuke plina iz Rusije u smanjenim količinama u EU nastavljaju se plinovodom kroz Ukrajinu i Sjevernim tokom kroz Baltičko more – ukupno više od 100 milijuna kubičnih metara dnevno, što je 60% manje nego prije.

Od 11. srpnja do 23. srpnja 2022., Sjeverni tok također će se potpuno zaustaviti zbog godišnjih radova na održavanju.

Ranije, prije cca dva mjeseca,  Ukrajina je odbila ubrizgavati plin kroz kompresorske stanice u samoproglašenom LNR-u na istoku zemlje, koji nije pod nadzorom Kijeva.

Isporuke kroz plinovod Sjeverni tok smanjene su, kako je naveo Gazprom, zbog odluke Kanade da ne vrati njemačkoj tvrtki Siemens popravljene turbine plinskog kompresora zbog proturuskih sankcija od strane Ottawe. Službeni Berlin i Bruxelles smatraju pak kako Moskva, namjerno, u geopolitičke svrhe, smanjenjem obustava plina udara na njemačko gospodarstvo.





Zbog manjka plina, prijeti zatvaranje najvećeg njemačkog i svjetskog kemijskog koncerna BASF

Komentari

komentar





You may also like