HEP objavio javni poziv za ZelEn 2021: Novih milijun kuna za energetsku obnovu dječjih škola i vrtića

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda d.d. objavili su javni poziv za ZelEn za 2021. godinu, ukupne vrijednosti milijun kuna. Na javni poziv mogu se javiti ustanove javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva, zainteresirane za donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom.

Tekst Javnog poziva s uvjetima sudjelovanja, obrazac prijave i prateći obrasci objavljeni su na web stranici ZelEna, a javni poziv je otvoren do 15. srpnja 2021. u 14 sati. Rezultati će biti objavljeni na zelen.hep.hr. Sudionici natječaja mogu biti isključivo registrirane institucije ili ustanove javnog sektora sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, osnovane za trajno obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, sporta, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi i skrbi o invalidima, i u kojima vlasnik/osnivač ne obavlja djelatnost radi stjecanja dobiti. Prijavitelji moraju posjedovati projektnu dokumentaciju za izvedbu energetske učinkovitosti i uvođenja obnovljivih izvora energije sa sveobuhvatnim troškovnicima i projektantskom procjenom investicije.

ZelEn je proizvod HEP Opskrbe, električna energija sa zajamčenim podrijetlom dobivena isključivo iz obnovljivih izvora. Namijenjen je poslovnim kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. Više od 130 kupaca ZelEna, kupovinom zelene električne energije osiguralo je preduvjete za raspisivanje novog javnog poziva za donaciju projekata koji se realiziraju sredstvima iz fonda ZelEn, ukupne vrijednosti 1 milijun kuna.

Da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, dokazuje se ukidanjem dovoljnog broja jamstava podrijetla električne energije u registru jamstava, koji vodi Hrvatski operator tržišta energije (HROTE). Većina električne energije pokrivene jamstvima podrijetla dolazi iz HEP-ovih hidroelektrana.

Svako jamstvo podrijetla predstavlja 1 MWh električne energije, proizveden 100 posto iz postrojenja koje koristi obnovljivi izvor energije ili iz visokoučinkovitog kogeneracijskog postrojenja. Povlašteni proizvođači u sustavu poticanja i koji imaju pravo na poticajnu cijenu nemaju pravo na sudjelovanje u sustavu jamstva podrijetla.

Sredstva ostvarena prodajom ZelEn-a prikupljaju se u fondu iz kojega se doniraju projekti iz područja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva.





Ciljevi izvedbe takvih projekata su smanjenje emisija stakleničkih plinova uvođenjem “zelenih” tehnologija, doprinos povećanju kvalitete života korisnika u ustanovama te doprinos ispunjenju nacionalnih I EU ciljeva energetske učinkovitosti u zgradarstvu.

U četiri je ciklusa do sada izvedeno 11 projekata ukupne vrijednosti 3,3 milijuna kuna. Projekti su izvedeni u riječkoj podružnici Dječjeg doma Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana, dječjim vrtićima Dugo Selo u Lukarišću, Sveti Ante u Prugovu pored Klisa, Cvrčak iz Solina, Morski konjić u Slatinama i Osijek u Osijeku, osnovnim školama Frana Krste Frankopana i Ljudevita Gaja u Osijeku, srednjoj strukovnoj školi Varaždin, Katoličkoj osnovnoj školi i Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti iz Požege te Obiteljskom centru u Požegi.





Komentari

komentar

You may also like