Kašnjenje otvaranja američkog pogona Freeport LNG stvara dodatne probleme u opskrbi Europe

Američki proizvođač ukapljenog prirodnog plina (LNG) Freeport LNG ima za cilj vratiti 85% proizvodnje iz svog požarom pogođenog pogona u Texasu do kraja studenog i postići puni rad do ožujka iduće godine, objavila je tvrtka u utorak, a prenosi Reuters.

Drugi najveći američki izvoznik LNG-a zaustavio je poslovanje u lipnju nakon eksplozije i požara koji su doveli do vrtoglavog skoka globalnih cijena plina (o tom smo događaju ranije izvijestili, a tekst možete pogledati ovdje ili na poveznici ispod teksta).

Američki regulator je za eksploziju okrivio plinovod koji je bio pod pretjeranim tlakom, zbog čega je nastala eksplozija iznad postrojenja Quintana, Texas.

Ponovna proizvodnja mogla bi početi početkom studenog, priopćila je tvrtka, čime je dala do znanja kako se odgađa ponovno pokretanje – prvobitno planirano za rujan, pa onda za listopad.

“Dok rizici izgradnje obično mogu utjecati na plan oporavka, pretpostavlja se da bi nastavak proizvodnje mogao započeti početkom ili sredinom studenog, a do kraja mjeseca proizvodnja će doseći najmanje 56 milijuna kubičnih metara dnevno – 85% izvoznog kapaciteta”, objavio  je Freeport LNG. Planirano je da se LNG terminal vrati u puni kapacitet u ožujku 2023. godine.

Pogon može pri punom kapacitetu izvesti 15 milijuna tona ukapljenog plina godišnje (MTPA). Gašenje rada pridonijelo je globalnom nedostatku LNG-ija i pomoglo u poticanju financijskih odobrenja za nekoliko novih LNG projekata.





Lipanjski požar u američkom LNG postrojenju s kapacitetom od 21 milijarde kubičnih metara godišnje ne samo što je smanjio izvoz LNG-a iz Sjedinjenih Država sa 360 milijuna kubičnih metara dnevno na 310 milijuna kubičnih metara, nego je pridonio i rastu cijena plina u Europi, gdje su od lipnja porasle za 2000 dolara – do 2800 dolara za tisuću kubičnih metara.

68% LNG-a iz Freeport LNG-a ide u Europu, a europske tvrtke su izjavile kako trpe gubitke zbog zatvaranja istog. Još 2015. godine najveći njemački uvoznik Uniper sklopio je 20-godišnji ugovor s tim američkim proizvođačem za 900.000 tona LNG-a (1,2 milijarde kubičnih metara) godišnje koje njemačka kompanija preuzima vlastitim tankerima.

Zbog lipanjskog požara ta je njemačka tvrtka bila primorana na kupnju zamjenskih količina LNG-a, navodi njemačka tvrtka i upozorava kako zbog kašnjenja početka rada Freeport LNG-a, postoji rizik od kašnjenja i da tvrtka zato mora kupovati skuplji plin na spot tržištu.





Prema podacima GIE, ukapljeni plin ove je godine postao ozbiljna zamjena za ruski plin namijenjen Europi. U srpnju je uvoz ukapljenog plina u zemlje EU tako porastao za 200 milijuna kubičnih metara dnevno – što je više od kapaciteta plinovoda Sjeverni tok, navodi GIE.

Međutim, to nije dovoljno da se u potpunosti kompenzira smanjenje uvoza tog energenta iz Rusije. Njemački regulator objavio je kako je potrebno smanjiti potrošnju plina u zemlji za najmanje 20 posto uz njegov dodatni uvoz.

Eksplozija u LNG terminalu u SAD-u: opskrba EU upitna

 

Komentari

komentar

You may also like