Kineski rekord u inovaciji nuklearne fuzije: “Umjetno sunce” i nova vrsta energije

Nekoliko država i projekata natječu se u utrci prema održivom dobivanju energije kroz nuklearnu fuziju (za razliku od fisije što je fizikalni proces koji stoji iza nuklearnih bombi i nuklearnih elektrana). U tom naporu prednjače EU (posebno Francuska), Japan, SAD, Rusija i Kina.

Iako je Kina godinama samozatajno čuvala svoje rezultate, zadnjih godina opetovano “skida” sve rekorde. Kineski eksperiment čiste energije poznat kao “umjetno sunce” (fuzija je proces koji se događa na Suncu) dosegao je temperaturu od 70 000 000 °C (70 milijuna °C) i održao se više od 17 minuta tijekom ispitivanja. Trajanje od 17 minuta znatan je napredak u odnosu na prethodno trajanje održavanja visoke temperature plazme.

Program ima za cilj oponašati prirodne reakcije koje se događaju unutar zvijezda. Kineski znanstvenici u četvrtak su postavili novi rekord jer je njihov eksperimentalni napredni supravodljivi tokamak (EAST), poznat kao “umjetno sunce”, dosegao i održao temperaturu pet puta topliju od Sunca, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.  Visoko zagrijana plazme održavana je na temperaturi od 70 000 000 tijekom 1056 sekundi, više od 17 minuta. Za usporedbu, vjeruje se da je temperatura našeg Sunca oko 15 000 000 °C u svojoj srži.

Očekuje se da će nuklearna fuzija kao izvor energije imati mnoge prednosti u odnosu na fisiju. To uključuje smanjenu radioaktivnost i malo nuklearnog otpada, enormne količine energije (u slučaju uspjeha)  i povećanu sigurnost. Međutim, pokazalo se da je potrebnu kombinaciju temperature, tlaka i trajanja teško proizvesti na praktičan i ekonomičan način. Istraživanje fuzijskih reaktora počelo je 1940-ih, ali do danas nijedan dizajn nije proizveo više izlazne snage fuzije od ulazne električne energije. Ipak, dio entuzijasta i znanstvenika vjeruju da je riječ o energetskoj budućnosti.

Komentari

komentar
You may also like