Medij: Europa nema dovoljno alternativa ruskom plinu

Europske zemlje nemaju dovoljno alternativa koje bi im omogućile zamjenu ruskih isporuka prirodnog plina i izbjegavanje ozbiljnih gospodarskih problema ove zime, navodi se u članku Washington Posta.

“U gotovo svakom scenariju, sljedećih 18 mjeseci bit će mučno vrijeme za Europu, budući da se učinci visokih cijena odražavaju diljem svijeta, a vlade se bore da napajaju svoje tvornice, griju domove i održavaju rad svojih elektrana. Nema dovoljno alternativa u bliskoj budućnosti kako bi se izbjegle velike ekonomske boli u nadolazećoj zimi ako Rusija prekine opskrbu”, piše u članku poznatog američkog medija.

“Ovo je vrlo opasna igra koja se igra”, tvrdi Edward Chow, znanstvenika energetske sigurnosti u Centru za strateške i međunarodne studije. “Ne znam kako bi ovo trebalo završiti. Čini se da će završiti na vrlo lošem mjestu i za zapadnu Europu i za Rusiju”. Prema njegovim riječima, malo je vjerojatno da će se trenutni volumen globalnih opskrba plinom uskoro drastično promijeniti. “Nitko neće moći brzo proizvesti više ukapljenog prirodnog plina, bez obzira na to u kakve fantazije vlade žele vjerovati”, rekao je stručnjak.

Situacija u Njemačkoj

Prema članku, “Njemačka, gospodarski motor Europe, za sada je posebno nespremna”. Prije početka ruskog napada na Ukrajinu, Njemačka je dobivala gotovo polovicu svog prirodnog plina iz Rusije. “Njemačka je to smanjila na 35%, ali nije u dobroj poziciji da u skorije vrijeme dođe do nule”, kažu autori članka, dodajući da zemlji nedostaje infrastruktura za uvoz ukapljenog prirodnog plina. To je potvrdio i njemački ministar gospodarstva Robert Habeck koji je rekao da bi njegova zemlja kliznula u recesiju bez ruskog plina. Međutim, brojni stručnjaci “upozorili su da bi posljedice mogle biti dublja recesija nego što je njemačka središnja banka projicirala ranije ove godine”. Italija također pokušava sklopiti sporazume s brojnim afričkim državama u nadi da će moć odbiti isporuku ruske energije do proljeća 2024.

Skupa alternativa

List navodi da je rusko gorivo relativno jeftino za Europu u usporedbi s drugim alternativama. “Umjesto da kupuje naftu i prirodni plin iz Rusije, gdje su troškovi proizvodnje vrlo niski, a cjevovodni transport jeftin, Europa se mora odmah okrenuti skupljim alternativama kao što je energija iz SAD-a. SAD do prije sedam godina nije uopće imao pogone za izvoz plina. Europske tvrtke moraju dodati 30 do 50% cijene samog plina samo za tanker s ukapljenim prirodnim plinom za putovanje iz Meksičkog zaljeva u Europu. Nakon toga slijedi povratno putovanje i to je ukupno 24 dana u tranzitu”, navode u članku. Štoviše, prema The Washington Postu, malo je vjerojatno da će europske zemlje diverzificirati svoj uvoz plina u kratkoročnom razdoblju, jer “projekt brzog preokreta koji omogućava nove isporuke prirodnog plina obično traje najmanje dvije do četiri godine”. “Istovremeno, ulagači mogu biti oprezni prema velikim, dugoročnim projektima prirodnog plina jer vlade i poduzeća sve više gledaju prema ekološki prihvatljivim vrstama energije”, pišu, dodajući da su “cijene obnovljive energije u svijetu nakon otprilike dva desetljeća pada, porasla tijekom prošle godine”. Zemlje koje bi bile najviše pogođene obustavom isporuke ruskog plina su Njemačka, čija su skladišta plina popunjena samo 33,5%, Italija (35%) i Mađarska (19,4%). Međunarodni monetarni fond (MMF) vjeruje da europske zemlje mogu izdržati oko šest mjeseci bez isporuka ruskog plina. Nakon toga mogu uslijediti ozbiljni ekonomski problemi.

Komentari

komentar
You may also like