Njemačka je počela puniti Gazpromova skladišta plina

Početkom lipnja Njemačka je počela s aktivnim punjenjem najvećeg skladišta u zemlji – Reden, kojim upravlja njemačka podružnica ruskog Gazproma – Gazprom Germania preko operatera Astora. Berlin je tu Gazpromovu tvrtku kćer u travnju prebacio na privremeno upravljanje Federalnoj mrežnoj agenciji, a ruska vlada zabranila je ruskim tvrtkama poslovanje s njom, navodi medij Eadaily.

Prema operateru Astora, dnevna razina punjenja porasla je u lipnju na 23-25 ​​milijuna kubnih metara dnevno, dok u svibnju prosječno dnevno ubrizgavanje nije iznosilo ni 2 milijuna kubika. Rezerve plina do kraja svibnja iznosile su 82 milijuna kubika – ili svega 1,9% kapaciteta.

Uz to, Gazprom Germania kontrolira ne jedno, već četiri skladišta – Reden, Jemgum, Katharina u Njemačkoj i Haidach u Austriji. U svibnju je aktivna injekcija provedena samo u Haidakhu i Yemgumu.

Europska komisija izvijestila je da je dogovorila obveze operatera da ove godine popune skladišta u EU za najmanje 80 posto do 1. studenog.

U prvoj polovici travnja Federalna mrežna agencija poslala je dopis svim tržišnim operaterima da ne prekidaju veze s Gazpromom Germania s imovinom u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Belgiji, Češkoj i izvan Europe. U njemu je regulator obećao, navodi Reuters, da će ispuniti sve financijske obveze kako bi nastavio s radom.

“Posljedice nelikvidnosti bit će teške ne samo u Njemačkoj, već i u cijeloj Europi”, navodi se u dokumentu. Njemački regulator je dodao da bi trgovci mogli bankrotirati, opskrbe bi prestale, a skladišta bi ostala prazna.





Kako prenosi Welt am Sonntag, pozivajući se na izvore, kupnja neruskog plina preko Gazprom Germanie obavljat će se za savezni novac i može koštati njemačke potrošače dodatnih 5 milijardi eura godišnje. Prema mediju, od sredine svibnja tisuću kubnih metara plina Njemačku je koštalo oko 930 dolara, dok je prije početka ruske vojne intervencije u Ukrajini iznosila 218-327 dolara.

Gazprom Germania treba dodatnih 10 milijuna kubnih metara plina dnevno, a to će koštati oko 3,5 milijardi eura godišnje, piše Welt am Sonntag. Preostali troškovi, 1,5 milijardi, bit će utrošeni na punjenje skladišta Reden.

Komentari

komentar





You may also like