Njemačka ubrzava prelazak na “zelenu” energiju da smanji ovisnost o Rusiji

Njemačka vlada namjerava ubrzati proces prelaska na obnovljive izvore energije i tako smanjiti ovisnost od ruskih energenata, najavljeno je jutros.

“Planiramo ubrzani prijelaz opskrbe električnom energijom na obnovljive izvore”, rekla je za javni servis Deutschlandfunk državna tajnica u ministarstvu gospodarstva Franziska Brantner. Prema njezinim riječima već se započelo raditi na izradi novih zakona kako bi se u potpunosti prešlo na obnovljive izvore energije i prije zasad planiranog roka od 2050. Dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je prije toga javio, pozivajući se na izvore u ministarstvu gospodarstva, kako njemačka vlada dosadašnji cilj prelaska na opskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora do 2050. namjerava pomaknuti na 2035.

“Ne radi se samo o zaštiti klime, nego i o sigurnosti. Mi moramo uložiti sve napore”, rekla je Brantner. Ona je najavila kako će vlada investicije u obnovljive izvore energije, kako za gradove i općine tako i za poduzetnike, učiniti atraktivnijima. Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je u nedjelju, obraćajući se Bundestagu, ubrzanje procesa postizanja neovisnosti od ruskog plina. U prijelaznom razdoblju je planirana gradnja dva terminala za uvoz ukapljenog plina.

Njemačka, među većim gospodarstvima EU, predvodi u politici “zelene” energije. Dok se susjedna Francuska pomiče prema gotovo potpunoj ovisnosti o nuklearnoj energiji, Njemačka gasi zadnje nuklearne elektrane i elektrane na ugljen. Ipak, njemačka tranziciji je skuplja i s više prepreka nego što su prvotno očekivali.

Komentari

komentar

You may also like