Ruski brod počeo polagati cijevi za Sjeverni tok 2 u danskim vodama

U subotu, 6. veljače, ruski brod za polaganje plinovodnih cijevi Fortuna, završivši pomorska ispitivanja, počeo je s polaganjem cijevi za plinovod Sjeverni tok 2 u danskim vodama Baltičkog mora. O tome je izvijestio operater projekta Nord Stream 2 AG.

Karta: trasa plinovoda Sjeverni tok 2

U danskim vodama potrebno je položiti još 120 kilometara cijevi, a nakon toga još preostaje 28 kilometara u njemačkim vodama.

Ova je vijest zanimljiva ne samo s pozicije uvedenih američkih sankcija protiv tog plinovoda, dodatno pooštrenih s 1. siječnja ove godine, već i daljnjeg zaoštravanja političke retorike između Rusije i Zapada, prije svega SAD-a, u kontekstu poznatih događaja vezanih uz ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog  i nedavno održanih protuvladinih prosvjeda diljem Rusije. Danas je Rusija čak i protjerala tri strana diplomata iz zemlje zbog aktivnog sudjelovanja u tim prosvjedima, Radi se o diplomatima iz Njemačke, Švedske i Poljske. Međutim, čini se kako biznis i energetski interesi očito ne prate zaoštrenu političku retoriku.

Podsjećamo: do sada je završeno više od 90% plinovoda Sjeverni tok 2. Operater projekta planira dovršiti izgradnju jednog od dva kraka u prvoj polovici 2021. godine. Brod Fortuna završit će radove u danskim teritorijalnim vodama posljednjeg tjedna svibnja.





 

 

Komentari

komentar





You may also like