Siemens dao Gazpromu licencu za popravak turbine

Tvrtka Siemens Energy poslala je ruskom Gazpromu izvoznu dozvolu iz Kanade za povrat popravljene turbine za plinovod Sjeverni tok, izvijestio je u nedjelju ruski medij Kommersant pozivajući se na izvore.

Prema njima, Siemens je Gazpromu poslao dokument koji je izdala Kanada, kojim se dopušta popravak, održavanje i transport turbina za kompresijsku stanicu Portovaja, koja šalje plin u plinovod Sjeverni tok do kraja 2024. godine.

Turbina je u subotu trebala krenuti trajektom iz njemačkog grada Lübecka u Rusiju preko Finske, ali to nije bilo moguće učiniti zbog nedostatka potrebnih dokumenata Gazproma.

Sada se teret, koji se nalazi u Njemačkoj, prema novinama, može poslati u Rusiju tek sredinom tjedna, ali pod uvjetom da Gazprom Njemačkoj pošalje dokumente potrebne za carinsku kontrolu. Sada je potrebno promijeniti osnovu za isporuku tereta iz kanadskog Montreala do krajnjeg odredišta u Ruskoj Federaciji.

Podsjećamo: zbog neisporučenih turbina nakon remonta u Kanadi, koje je morao vratiti njemački Siemens,  Gazprom je u lipnju morao smanjiti isporuke plina kroz Sjeverni tok za 60 posto te od sredine prošlog mjeseca radi  on radi sa svega 40 posto prijašnjeg kapaciteta odnosno 67 milijuna kubičnih metara dnevno.

Nakon brojnih njemačkih zahtjeva, 9. srpnja Kanada je odlučila vratiti popravljenu Siemens-ovu turbinu. Europska komisija izjavila je kako povratak turbine od strane Kanade ne krši sankcije EU-a protiv Rusije, budući da se one ne odnose na opremu za tranzit plina, a o ukidanju sankcija po tom pitanju odluku je donijela i kanadska vlada.





Valjda će se, nakon svega, konačno razriješiti i ova saga koja je dodatno zakomplicirala ionako veliki energetsku krizu u Njemačkoj i EU, koja je, htjeli to priznati ili ne – najvećim dijelom rezultat upravo njihovih političkih odluka.

Komentari

komentar





You may also like