Energetska tranzicija na ruski način: priprema za uporabu vodikovih tehnologija u raznim sektorima gospodarstva

Raste li i u Rusiji, kao i diljem EU, tzv. zelena histerija vezana uz energetsku tranziciju koja bi se u EU trebala provesti do 2050. g. (do tada je planirano postići tzv. energetsku neutralnost tj. zaustaviti emisiju CO2 u atmosferu, ili drugim riječima, potpuno prekinuti uporabu fosilnih goriva), ili je u Rusiji stvar ipak ponešto drukčija i pragmatičnija?

Čini se kako je ipak riječ o ovom drugom. Naime, umjesto dominante svijesti o štetnosti emisija CO2 (koja u EU paranoično (medijski i propagandno pažljivo pripremljeno) ruši sve pred sobom – i što treba i što ne treba, pri čemu se odmah stigmatizira bilo koga tko se i sa stručne razine usudi reći nešto drugo, što ne ide u prilog spomenutoj strategiji Bruxellesa koja nerijetko izgleda i kao „piljenje grane na kojoj sjedi“), u Rusiji ipak prevladava svijest o očekivanom smanjenju isporuka njenih energenata na prostore Europske unije, a kao što je poznato, izvoz energenata najviše puni državni proračun te zemlje.  Da je tomu tako svjedoči i maloprije pristigla vijest:

Danas je ruska vlada pripremila nacrt Koncepta za razvoj energije vodika za razdoblje do kraja 2024. godine, o čemu je izvijestio premijer te zemlje Mihail Mišustin na operativnom sastanku sa potpredsjednicima Vlade RF.

Prema njegovim riječima, razvijeni koncept “definira ciljeve, strateške inicijative i ključne mjere za stvaranje ove industrije u zemlji”. Provodit će se u nekoliko faza.

“Prvi je predviđen za sljedeće tri i pol godine”, izjavio je čelnik ruske vlade. “To uključuje stvaranje specijaliziranih klastera i provedbu pilot projekata za proizvodnju i izvoz vodika, kao i uporabu vodikovih nosača energije na domaćem tržištu.”

U sljedećim fazama planira se stvaranje velikih izvozno orijentiranih proizvodnih pogona. Prijeći na serijsku primjenu vodikovih tehnologija u raznim sektorima gospodarstva – od petrokemije do stambeno-komunalnih usluga.





“Razvoj energije vodika smanjit će rizike gubitka energetskih tržišta i podržati gospodarski rast kroz formiranje novih industrija, kao i otvaranje visokotehnoloških radnih mjesta, izvoz proizvoda i tehnologija”, rezimirao je ruski premijer Mišustin.

Podsjećamo kako je nedavno Gazprom objavio kako će EU politika ugljikove neutralnosti smanjiti opskrbu EU ruskim plinom. Međutim Rusija će moći zadržati svoj položaj izvoznika, navodi se dalje, zahvaljujući opskrbi vodikom.

Rusija može djelomično zamijeniti padajuće zalihe plina s vodikom proizvedenim iz prirodnog plina.





Proizvodnja vodika već je uspostavljena, a njegova cijena procjenjuje se na 2 dolara po toni. “Dugoročno, to će Rusiji osigurati ulogu vodećeg svjetskog izvoznika plavog vodika, što će imati pozitivan utjecaj na ugled plinske industrije, zaustaviti devalvaciju plinske imovine i otvoriti put za odgovorno financiranje projekti u području dekarboniziranog prirodnog plina”, navedeno je u Gazprom Exportu.

O svemu tome, o odgovoru na pitanje što je plavi a što zeleni vodik, kao i onome što u tom smislu, osim Rusije, planiraju poduzeti Velika Britanija, Španjolska ali i sama EU, više možete doznati iz našeg teksta objavljenog 3. kolovoza, kojeg možete pogledati ovdje.

Gazpromova prilagodba „zelenoj tranziciji“ EU: Rusija namjerava postati svjetski lider u proizvodnji vodika

 

Komentari

komentar

You may also like