Energetski regulator upozorava da će Njemačka vjerojatno propustiti ciljeve za skladištenje plina

Njemačka će vjerojatno propustiti cilj skladištenja plina za studeni koji je postavila vlada kako bi izbjegla energetsku krizu, izjavio je čelnik Bundesnetzagentur energetskog regulatora u četvrtak za njemački medij t-online. Upozorio je da se najveće europsko gospodarstvo suočava s barem dvije teške zime, prenosi Reuters.

Njemačka je u drugoj fazi trostupanjskog hitnog plana za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu zbog rata u Ukrajini. Rusija je od sredine lipnja zbog, kako tvrdi, tehničkih problema drastično smanjila dotok u Europu preko plinovoda Sjeverni tok 1 i trenutno isporučuje samo 20% dogovorenih količina. Europa tvrdi da je ovaj potez politički motiviran.

Njemačka je već postigla svoj prvi cilj da skladišta plina budu 75% popunjena do 1. rujna. Sljedeći ciljevi su da razine skladišta budu na 85% do 1. listopada i 95% do 1. studenog. “Ne očekujem da ćemo sljedeće ciljeve za skladištenje postići tako brzo kao prvi”, rekao je za t-online Klaus Mueller, čelnik Bundesnetzagentura. Postizanje cilja od 85% “nije nemoguće, ali je vrlo ambiciozno”, posebno do 1. listopada ako se grijanje već koristi, rekao je Mueller. “U svim našim scenarijima propustit ćemo prosječnu razinu popunjenosti od 95% od 1. studenoga. To ćemo jedva moći učiniti jer su pojedinačni sustavi za pohranu krenuli s vrlo niske razine”, rekao je.

Mueller je rekao da bi Nijemci trebali štedjeti plin jer se suočavaju s nekoliko godina potencijalnih problema. “Ne radi se samo o jednoj zimi, radi se o najmanje dvije, a sljedeća bi zima mogla biti još teža”, rekao je i dodao da su lokalne nestašice plina tijekom zime vjerojatne.

Njemački regulator: Građani bi trebali smanjiti potrošnju plina kako bi izbjegli nestašice zimi





Komentari

komentar

You may also like